REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tradiční americký jablkový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Americký jablečný koláč, v překladu Apple Pie, je již od 30. let 20. století jedním ze symbolů té „pravé“ Ameriky – ve státě Nové Mexiko je po něm dokonce pojmenované město.


Ingredience:
250 gpolohrubé mouky
200 gcukru krupice
145 gmásla
120 mlledové vody
8 ksvelkých, sladkých jablek
3 gskořice
3 gsoli

Postup:

1. Ve větší míse spolu smícháme mouku se solí, po částech vmícháme povolené máslo (2 lžíce si necháme na později)
2. Do těsta dále po lžičkách přidáme studenou vodu, vytvoříme z něj dvě koule (jednu větší a jednu menší na zaklopení), ty následně zabalíme do igelitového pytlíku či potravinářské folie a nejméně na 4 hodiny, raději však po celou noc je necháme v lednici odležet
3. Větší těsto opět prohněteme a vyplníme jím dno i strany formy
4. V druhé větší míse spolu smícháme jablka nakrájená na plátky, cukr, lžíci polohrubé mouky a skořici, vše důkladně promícháme, náplň poklademe na těsto ve formě
5. Navrch těsta dáme zbývající máslo, koláč překryjeme plackou ze zbývajícího těsta a dokonale utěsníme, případné přebývající okraje můžeme odstranit
6. Do těsta nakonec špejlí uděláme několik dírek, aby mohla pára z jablek kudy utíkat
7. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 1 hodinu, až těsto zezlátne.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy