REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Toskánská vepřová pečeně Arista

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová pečeně upečená v troubě na bramborách podle receptu italské kuchyně. Pokrm je oblíbený po celé Itálii, ovšem nejvíce asi v oblasti Toskánska, odkud recept pochází.


Ingredience:
Rozpis na 4-6 porcí:
800-900 gvepřové pečeně
8 ksvětších brambor
4-6 ksstroužků česneku
1 hrstčerstvého (drceného) rozmarýnu
červené víno na podlití
olivový olej
pepř
sůl

Postup:
  1. Oloupaný česenk rozmačkáme, smícháme se solí, nejlépe čerstvě namletým černým pepřem a nasekanými, případně drcenými listy rozmarýnu
  2. Do vepřové pečeně uděláme zářezy, ne moc hluboké, jen tak, aby se do nich dala vetřít připravená směs z rozmarýnu, soli a dalších surovin, zbytkem pak potřeme i povrch masa, pěkně ze všech stran
  3. Na pánvi na dobře rozpáleném oleji necháme maso ze všech stran zatáhnout, opečené maso sundáme a necháme chvíli odpočinout
  4. Očištěné, oloupané a omyté brambory nakrájíme na měsíčky, vyložíme jimi dno větší zapékací misky nebo pekáče, pokapeme je olivovým olejem, dochutíme solí, pepřem a rozmarýnem
  5. Na brambory položíme opečenou pečeni, nádobu zaklopíme, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C, pečeme 15 až 20 minut, pak zapékací misku nebo pekáček odklopíme a pokrm dopékáme odklopený, maso přeléváme dle potřeby olivovým olejem smíchaným s trochou vody a sklenicí červeného vína
  6. Nakonec teplotu v troubě zvýšíme na 220-230 °C a 15 minut pokrm zprudka dopékáme pěkně na bravu
  7. Upečenou Aristu podáváme nakrájenou na tenké plátky přelitou šťávou z pečeně spolu s bramborami, s kterými se pekla.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy