REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Toskánská vepřová pečeně Arista

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová pečeně upečená v troubě na bramborách podle receptu italské kuchyně. Pokrm je oblíbený po celé Itálii, ovšem nejvíce asi v oblasti Toskánska, odkud recept pochází.


Ingredience:
Rozpis na 4-6 porcí:
800-900 gvepřové pečeně
8 ksvětších brambor
4-6 ksstroužků česneku
1 hrstčerstvého (drceného) rozmarýnu
červené víno na podlití
olivový olej
pepř
sůl

Postup:
  1. Oloupaný česenk rozmačkáme, smícháme se solí, nejlépe čerstvě namletým černým pepřem a nasekanými, případně drcenými listy rozmarýnu
  2. Do vepřové pečeně uděláme zářezy, ne moc hluboké, jen tak, aby se do nich dala vetřít připravená směs z rozmarýnu, soli a dalších surovin, zbytkem pak potřeme i povrch masa, pěkně ze všech stran
  3. Na pánvi na dobře rozpáleném oleji necháme maso ze všech stran zatáhnout, opečené maso sundáme a necháme chvíli odpočinout
  4. Očištěné, oloupané a omyté brambory nakrájíme na měsíčky, vyložíme jimi dno větší zapékací misky nebo pekáče, pokapeme je olivovým olejem, dochutíme solí, pepřem a rozmarýnem
  5. Na brambory položíme opečenou pečeni, nádobu zaklopíme, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C, pečeme 15 až 20 minut, pak zapékací misku nebo pekáček odklopíme a pokrm dopékáme odklopený, maso přeléváme dle potřeby olivovým olejem smíchaným s trochou vody a sklenicí červeného vína
  6. Nakonec teplotu v troubě zvýšíme na 220-230 °C a 15 minut pokrm zprudka dopékáme pěkně na bravu
  7. Upečenou Aristu podáváme nakrájenou na tenké plátky přelitou šťávou z pečeně spolu s bramborami, s kterými se pekla.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy