REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tomatová esence, okurkový „Prison“ s rajčatovým concassé a bazalkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato zvláštní zeleninová polévka se podává studená. Recept je z pořadu VIP Prostřeno, který vařil pan Jaro Slávik.


Ingredience:
Na tomatovou esenci:
1,5 kgdobře zralých a voňavých cherry rajčátek (aromio)
4 ksstonky řapíkatého celeru (nejlépe ze středu)
3 ksstroužky kvalitního česneku
1 ksmenšího fenyklu
1 ksstonek jarní cibulky
1 ksšalotka
1 svazekčerstvé zelené bazalky
1-2 lžíceworcesterské omáčky
pár stonků hladkolisté petrželky nebo libečku
pár snítek tymiánu
pepř, sůl
Na okurkový "Prison"
1 ksvětší rovné okurky hadovky
1 ksjemného tvarohového sýra (může být i ochucený)
4 lžícecrême fraiche
1 lžícepažitky nebo cibulové natě nakrájené nadrobno
kousek tvrdého, najemno strouhaného sýra (parmazán, ovčí sýr)
pepř, sůl
Na rajčatové concassé:
2 ksrajčat
1 lžičkaolivového oleje

Postup:

1. Nejprve si připravíme tomatovou esenci (bude to trvat nejméně 24 hodin!); připravíme si větší mísu, jemný větší cedník, plátno na přecedění a nádobu, kam bude esence odkapávat, všechny suroviny na tomatovou esenci si nakrájíme nadrobno do větší mísy, ochutíme solí, pepřem a worcesterem, plátno vložíme do cedníku a dáme do připravené nádoby nebo kastrůlku, celý obsah nakrájených suroviny v míse vysypeme do plátna v cedníku, takto připravené dáme do lednice a potřebujeme hodně času, aby nám ten zlatý čistý nektar krásně vykapal do spodní nádoby, trvá to minimálně 24 hodin, lépe ještě déle
2. Připravíme okurkový „Prison“; nejprve okurku oloupeme a dále postupujeme škrabkou tak, že děláme dlouhé tenké plátky až po semínka, připravené plátky si osušíme od vody papírovou utěrkou, vezmeme formičku (například na muffiny) a plátky do ní naskládáme křížem krážem tak aby zakryly celé dno, všechny strany a překrývaly se přes sebe, plátky uděláme tak dlouhé, abychom je mohli nakonec dát přes sebe a uzavřít tím celý obsah formičky, postup opakujeme, takto připravíme základ na „Prison“ (vězení – mříže)
3. Ze zbylých surovin si připravíme krém, kterým budeme plnit formičky s okurkovými plátky, naplněné formičky krémovým sýrem uzavřeme postupným překládáním přesahujících okurkových plátků, takto připravené formičky vložíme do lednice a necháme vychladit.
4. Rajčatové concassé si připravíme tak, že vezmeme rajčata a ponoříme je na 30 vteřin do horké vody, vyndáme a zbavíme slupky, oloupaná rajčata (nemusí být) rozčtvrtíme a lžící odstraníme semínka, zbylou dužinu nakrájíme na drobné kostičky nebo plátečky, do nakrájeného concassé dáme lžičku ochuceného olivového oleje s rajčaty a lehce promícháme, dáme také vychladit do lednice
5. Do hlubokého talíře servírujeme nejprve vychlazený a vyklopený okurkový „Prison“, na něj položíme lžičku ochuceného concassé, do takto připraveného talíře nalijeme vykapanou tomatovou esenci a ozdobíme lístky bazalky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy