REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tomatová esence, okurkový „Prison“ s rajčatovým concassé a bazalkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato zvláštní zeleninová polévka se podává studená. Recept je z pořadu VIP Prostřeno, který vařil pan Jaro Slávik.


Ingredience:
Na tomatovou esenci:
1,5 kgdobře zralých a voňavých cherry rajčátek (aromio)
4 ksstonky řapíkatého celeru (nejlépe ze středu)
3 ksstroužky kvalitního česneku
1 ksmenšího fenyklu
1 ksstonek jarní cibulky
1 ksšalotka
1 svazekčerstvé zelené bazalky
1-2 lžíceworcesterské omáčky
pár stonků hladkolisté petrželky nebo libečku
pár snítek tymiánu
pepř, sůl
Na okurkový "Prison"
1 ksvětší rovné okurky hadovky
1 ksjemného tvarohového sýra (může být i ochucený)
4 lžícecrême fraiche
1 lžícepažitky nebo cibulové natě nakrájené nadrobno
kousek tvrdého, najemno strouhaného sýra (parmazán, ovčí sýr)
pepř, sůl
Na rajčatové concassé:
2 ksrajčat
1 lžičkaolivového oleje

Postup:

1. Nejprve si připravíme tomatovou esenci (bude to trvat nejméně 24 hodin!); připravíme si větší mísu, jemný větší cedník, plátno na přecedění a nádobu, kam bude esence odkapávat, všechny suroviny na tomatovou esenci si nakrájíme nadrobno do větší mísy, ochutíme solí, pepřem a worcesterem, plátno vložíme do cedníku a dáme do připravené nádoby nebo kastrůlku, celý obsah nakrájených suroviny v míse vysypeme do plátna v cedníku, takto připravené dáme do lednice a potřebujeme hodně času, aby nám ten zlatý čistý nektar krásně vykapal do spodní nádoby, trvá to minimálně 24 hodin, lépe ještě déle
2. Připravíme okurkový „Prison“; nejprve okurku oloupeme a dále postupujeme škrabkou tak, že děláme dlouhé tenké plátky až po semínka, připravené plátky si osušíme od vody papírovou utěrkou, vezmeme formičku (například na muffiny) a plátky do ní naskládáme křížem krážem tak aby zakryly celé dno, všechny strany a překrývaly se přes sebe, plátky uděláme tak dlouhé, abychom je mohli nakonec dát přes sebe a uzavřít tím celý obsah formičky, postup opakujeme, takto připravíme základ na „Prison“ (vězení – mříže)
3. Ze zbylých surovin si připravíme krém, kterým budeme plnit formičky s okurkovými plátky, naplněné formičky krémovým sýrem uzavřeme postupným překládáním přesahujících okurkových plátků, takto připravené formičky vložíme do lednice a necháme vychladit.
4. Rajčatové concassé si připravíme tak, že vezmeme rajčata a ponoříme je na 30 vteřin do horké vody, vyndáme a zbavíme slupky, oloupaná rajčata (nemusí být) rozčtvrtíme a lžící odstraníme semínka, zbylou dužinu nakrájíme na drobné kostičky nebo plátečky, do nakrájeného concassé dáme lžičku ochuceného olivového oleje s rajčaty a lehce promícháme, dáme také vychladit do lednice
5. Do hlubokého talíře servírujeme nejprve vychlazený a vyklopený okurkový „Prison“, na něj položíme lžičku ochuceného concassé, do takto připraveného talíře nalijeme vykapanou tomatovou esenci a ozdobíme lístky bazalky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy