REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tomatová esence, okurkový „Prison“ s rajčatovým concassé a bazalkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato zvláštní zeleninová polévka se podává studená. Recept je z pořadu VIP Prostřeno, který vařil pan Jaro Slávik.


Ingredience:
Na tomatovou esenci:
1,5 kgdobře zralých a voňavých cherry rajčátek (aromio)
4 ksstonky řapíkatého celeru (nejlépe ze středu)
3 ksstroužky kvalitního česneku
1 ksmenšího fenyklu
1 ksstonek jarní cibulky
1 ksšalotka
1 svazekčerstvé zelené bazalky
1-2 lžíceworcesterské omáčky
pár stonků hladkolisté petrželky nebo libečku
pár snítek tymiánu
pepř, sůl
Na okurkový "Prison"
1 ksvětší rovné okurky hadovky
1 ksjemného tvarohového sýra (může být i ochucený)
4 lžícecrême fraiche
1 lžícepažitky nebo cibulové natě nakrájené nadrobno
kousek tvrdého, najemno strouhaného sýra (parmazán, ovčí sýr)
pepř, sůl
Na rajčatové concassé:
2 ksrajčat
1 lžičkaolivového oleje

Postup:

1. Nejprve si připravíme tomatovou esenci (bude to trvat nejméně 24 hodin!); připravíme si větší mísu, jemný větší cedník, plátno na přecedění a nádobu, kam bude esence odkapávat, všechny suroviny na tomatovou esenci si nakrájíme nadrobno do větší mísy, ochutíme solí, pepřem a worcesterem, plátno vložíme do cedníku a dáme do připravené nádoby nebo kastrůlku, celý obsah nakrájených suroviny v míse vysypeme do plátna v cedníku, takto připravené dáme do lednice a potřebujeme hodně času, aby nám ten zlatý čistý nektar krásně vykapal do spodní nádoby, trvá to minimálně 24 hodin, lépe ještě déle
2. Připravíme okurkový „Prison“; nejprve okurku oloupeme a dále postupujeme škrabkou tak, že děláme dlouhé tenké plátky až po semínka, připravené plátky si osušíme od vody papírovou utěrkou, vezmeme formičku (například na muffiny) a plátky do ní naskládáme křížem krážem tak aby zakryly celé dno, všechny strany a překrývaly se přes sebe, plátky uděláme tak dlouhé, abychom je mohli nakonec dát přes sebe a uzavřít tím celý obsah formičky, postup opakujeme, takto připravíme základ na „Prison“ (vězení – mříže)
3. Ze zbylých surovin si připravíme krém, kterým budeme plnit formičky s okurkovými plátky, naplněné formičky krémovým sýrem uzavřeme postupným překládáním přesahujících okurkových plátků, takto připravené formičky vložíme do lednice a necháme vychladit.
4. Rajčatové concassé si připravíme tak, že vezmeme rajčata a ponoříme je na 30 vteřin do horké vody, vyndáme a zbavíme slupky, oloupaná rajčata (nemusí být) rozčtvrtíme a lžící odstraníme semínka, zbylou dužinu nakrájíme na drobné kostičky nebo plátečky, do nakrájeného concassé dáme lžičku ochuceného olivového oleje s rajčaty a lehce promícháme, dáme také vychladit do lednice
5. Do hlubokého talíře servírujeme nejprve vychlazený a vyklopený okurkový „Prison“, na něj položíme lžičku ochuceného concassé, do takto připraveného talíře nalijeme vykapanou tomatovou esenci a ozdobíme lístky bazalky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Hollandia rozšířila počet robotů ve výrobě. Nové řešení šetří lidské zdroje a pomáhá s fyzicky namáhavou prací

Společnost Hollandia Karlovy Vary implementovala do svého výrobního závodu v Krásném údolí další robotické řešení. V současnosti tak spolu s logistickým centrem využívá celkem pět robotů. Jejich hlavní úlohou je kromě nahrazení rutinních činností i snaha o ulehčení fyzicky náročné práce zaměstnancům. Ti se tak po implementaci robotických řešení mohou věnovat jiným činnostem.

číst dále ...

Domácí kuchyně za nízkou cenu až domů. Košík.cz začal rozvážet dotovaná hotová jídla, nabídku bude měnit každý týden

Na jedné straně stovky tisíc domácností v karanténě, na straně druhé gastronomické provozy, které jsou v současnosti závislé na rozvozu potravin a mají miliony korun v nezpracovaných zásobách. Online supermarket Košík.cz proto spustil novou platformu Hotovky Košík, která umožní lidem objednávat hotové jídlo s dovozem domů pomocí kurýrů DoDo. Jídlo, které je z prvotřídních surovin, bude s ohledem na situaci prodáváno i distribuováno za nákladovou cenu, tak aby si rodiny mohly dovolit nákup vícero porcí a pro rozvoz bude mimo jiné využito také dobrovolníků. O menu budou navíc rozhodovat sami zákazníci – měnit se bude každý týden.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Portugalsko: Kalamáry plněné sýrem s grilovanou zeleninou

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tímto video receptem se podíváme do země nacházející se na Pyrenejském poloostrově – do Portugalska.

číst dále ...

Pečivo jako čerstvé i na velikonoční pondělí

Není nad čerstvé pečivo k snídani. Ne vždy má však člověk možnost zajít ráno do pekárny a dopřát si křupavé rohlíky či chléb. Jak se tedy o pečivo postarat, aby i na Velikonoční pondělí bylo jako čerstvé? Jak pečivo skladovat, aby již druhý den nezkamenělo nebo jej nezdobila plíseň? Stačí pár jednoduchých pravidel a na pečivu bude možné si pochutnávat i několik dní po jeho nákupu.

číst dále ...

Dvanáct tisíc franků tomu, kdo dokáže konzervovat potraviny

O tom, že je dobré mít doma zásoby potravin, jsme se momentálně všichni přesvědčili. Věděl to už Napoleon Bonaparte, který se v roce 1795 rozhodl odměnit kohokoliv, kdo najde způsob, jak uchovat čerstvé jídlo pro armádu. Výzvy se tehdy chopil pařížský kuchtík, který se nechal inspirovat vínem. Proč by se jídlo nedalo udržovat v lahvích? S touto myšlenkou si nedal pokoj celých patnáct let, až přišel na princip zavařování. Ještě tentýž rok na druhé straně kanálu La Manche přišel britský obchodník s nápadem, že místo skla použije plech. A začalo se vesele konzervovat.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Irsko: Dušené skopové maso se zeleninou a bramborami

Video recept z irské kuchařky. S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tento recept nás zavede na ostrov, tentokrát na severozápadě Evropy – do Irska.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy