REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tikka pasta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lahodná pasta s univerzálním použitím. Recept pochází z Indie.


Ingredience:
Rozpis na cca 475 ml:
2 lžíceřímského kmínu
2 lžícesemínek koriandru
2 lžícesladké papriky
2 lžícevody
1 lžícegaram masaly
1 lžícemletého zázvoru
1,5 lžícečesnekového prášku (sušeného česneku)
2 lžičkymletého chilli
1/2 lžičkymleté kurkumy
1 lžičkacitronové šťávy
1 lžičkasušené máty
1/4 lžičkysoli
150 mlrostlinného oleje
150 mlvinného octa
pár kapek červeného potravinářského barviva
pár kapek žlutého potravinářského barviva

Postup:

1. Umeleme koriandr a kmín na jemný prášek
2. Směs přendáme do mísy a přidáme ostatní koření, mátu, sůl a dobře vše zamícháme
3. Ke směsi přidáme citrónovou šťávu, obě barviva a vinný ocet
4. Přilijeme vodu (2 lžíce) a vymícháme hustou pastu
5. Ve woku nebo velké pánvi rozehřejeme olej a za stálého míchání pastu pražíme 10 minut, nebo tak dlouho, dokud se voda nevstřebá (pasta je hotová, když se na povrchu objeví olej)
6. Necháme vychladnout, pak pastu přendáme do sklenice s uzávěrem.

Doporučení:

Skladujeme v lednici, po otevření vydrží 3-4 týdny.

Poznámka:

Recept na garam masalu najdete zde: Garam masala.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy