Tento salátek podáváme jako samostatný pokrm spolu s čerstvým pečivem, ale hodí se i jako zdravá příloha k masu či rybě.
Ingredience:
1 hrnek (250 ml) | zelené čočky |
5 ks | cherry rajčátek |
2 ks | stonky řapíkatého celeru |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | mrkve |
1 ks | pyramidový sáček Svíčková (Vitana) |
1 ks | tak 15 cm bílé části pórku |
1 ks | cibule |
4 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | balzamikového octa |
1 lžička | cukru |
voda | |
sůl dle chuti |
Postup:
1. Čočku propláchneme, dáme do hrnce, přidáme 3 hrnky (250 ml) vody, pyramidový sáček nebo koření (celý pepř, bobkový list, nové koření, snítku tymiánu), které si dáme do plátýnka nebo “čajítka”, vaříme 20 minut, pak přiklopíme a necháme dojít doměkka cca 10 minut
2. Přendáme do sítka a necháme okapat, koření vyhodíme
3. V dostatečně velké pánvi rozpálíme olej a zeleninu pokrájíme na drobné kostičky, vhodíme do pánve a restujeme 10 minut
4. Česnek nasekáme a přidáme k zelenině, přidáme také balzamikový ocet, cukr a sůl dle chuti, restujeme do odpaření octa
5. Do pánve přidáme čočku, promícháme a dosolíme dle chuti, krátce prohřejeme
6. Nakonec přidáme na kostičky pokrájená rajčata, podáváme jako samostatný pokrm s čerstvým pečivem, ale hodí se i jako zdravá příloha k masu či rybě.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová