Mleté telecí maso promíchané s dalšími surovinami, servírované s domácími bramborovými chipsi a opečenými tousty.
Ingredience:
Ingredience pro 2 osoby: | |
200 g | očištěné telecí maso |
30 g | medvědího česneku |
30 g | parmezánu |
30 ml | olivový olej |
vymačkaná čerstvá citronová šťáva (na dochucení) | |
pepř | |
sůl | |
Na bramborové chipsy: | |
2-4 ks | brambory |
100 ml | rostlinného oleje |
voda | |
sůl | |
Ostatní: | |
chléb nebo toust, na který tatarák namažeme |
Postup:
- Na tatarák si připravíme nejlépe telecí pečeni nebo telecí květovou špičku, maso očistíme, omyjeme a zbavíme nežádoucích blan a tuku, poté jej nakrájíme na drobné kostičky (případně můžeme nožem naškrábat)
- Do připraveného masa přidáme olivový olej, sůl, pepř, najemno nakrájený medvědí česnek, nastrouhaný parmezán a šťávu z jednoho citronu (dle chuti), citron vždy používáme těsně před servírováním, maso vždycky mícháme v plastové míse, aby nezešedlo
- Bramboru oloupeme pomocí škrabky na brambory a tu také následně použijeme při vytvoření chipsů
- Nakrájené chipsy vložíme do studené a osolené vody, aby pustily škrob. Poté je osušíme a vkládáme do rozpáleného oleje, který má cca 180° C
- Jakmile jsou brambory usmažené, vytáhneme je z oleje na kuchyňskou utěrku, aby nám přebytečný olej vytekl. Lehce osolíme a můžeme podávat
- Tatrák servírujeme s opečenými tousty a chipsy.
TIP NA PÁROVÁNÍ S PIVEM: Kombinaci telecího masa, smažených chipsů a silně vonícího medvědího česneku skvěle doplní aromatická IPA. Zkuste třeba BREWDOG 15° ELVIS JUICE, má základ z karamelového sladu a ve výrazné chuti chmele ucítíte i nádech borovice, pomerančů a grepů. Vzhledem k tomu, že se jedná o silnější pivo, doporučuje se pít teplejší, aby se mohlo aroma plně rozvinout. Ideálně kolem 14°C.
Poznámka:Recept k článku: Jak je důležité míti…správné pivo
Telecí řízek s bramborovým salátem
Těstoviny s rukolovým pestem a pečeným krůtím prsem