REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Telecí tatarák s medvědím česnekem a bramborovými chipsy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mleté telecí maso promíchané s dalšími surovinami, servírované s domácími bramborovými chipsi a opečenými tousty.


Ingredience:
Ingredience pro 2 osoby:
200 gočištěné telecí maso
30 gmedvědího česneku
30 gparmezánu
30 mlolivový olej
vymačkaná čerstvá citronová šťáva (na dochucení)
pepř
sůl
Na bramborové chipsy:
2-4 ksbrambory
100 mlrostlinného oleje
voda
sůl
Ostatní:
chléb nebo toust, na který tatarák namažeme

Postup:
  1. Na tatarák si připravíme nejlépe telecí pečeni nebo telecí květovou špičku, maso očistíme, omyjeme a zbavíme nežádoucích blan a tuku, poté jej nakrájíme na drobné kostičky (případně můžeme nožem naškrábat)
  2. Do připraveného masa přidáme olivový olej, sůl, pepř, najemno nakrájený medvědí česnek, nastrouhaný parmezán a šťávu z jednoho citronu (dle chuti), citron vždy používáme těsně před servírováním, maso vždycky mícháme v plastové míse, aby nezešedlo
  3. Bramboru oloupeme pomocí škrabky na brambory a tu také následně použijeme při vytvoření chipsů
  4. Nakrájené chipsy vložíme do studené a osolené vody, aby pustily škrob. Poté je osušíme a vkládáme do rozpáleného oleje, který má cca 180° C
  5. Jakmile jsou brambory usmažené, vytáhneme je z oleje na kuchyňskou utěrku, aby nám přebytečný olej vytekl. Lehce osolíme a můžeme podávat
  6. Tatrák servírujeme s opečenými tousty a chipsy.
Doporučení:

TIP NA PÁROVÁNÍ S PIVEM: Kombinaci telecího masa, smažených chipsů a silně vonícího medvědího česneku skvěle doplní aromatická IPA. Zkuste třeba BREWDOG 15° ELVIS JUICE, má základ z karamelového sladu a ve výrazné chuti chmele ucítíte i nádech borovice, pomerančů a grepů. Vzhledem k tomu, že se jedná o silnější pivo, doporučuje se pít teplejší, aby se mohlo aroma plně rozvinout. Ideálně kolem 14°C.

Poznámka:

Recept k článku: Jak je důležité míti…správné pivo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Víte, jak správně opékat špekáčky?

Že opékání buřtů není žádná věda? Na první pohled by to tak mohlo vypadat. V Česku jsme se za těch pár generací na tuhle oblíbenou letní večeři stali profíky. Jestli chcete zažít tak chutný táborák jako kdysi, držte se našeho návodu. Podíváme se na rozdíl mezi špekáčkem a buřtem, ukážeme si, jak na správné naříznutí a poradíme, kde se vám špekáček nejlépe opeče.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Letos na gril: jedině mleté kuřecí maso

Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější druh masa. Je chutné, lehce stravitelné a obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Drůbežářský závod Klatovy nabízí Kuřecí mleté maso stehenní 100% masa, které nyní můžete zakoupit v obchodech Lidl, Tesco Kaufland. Díky kvalitnímu zpracování a dodržování přesných zásad při zpracování výrobku se jedná o jedno z nejkvalitnějších mletých mas na českém trhu. Šťavnatý, chutný a přitom lehký hamburger z Drůbežářského závodu Klatovy je vrcholem každé grilovací sezony. A navíc: najdete zde i tipy na veřejná grilovací místa ve vybraných městech České republiky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy