Telecí maso plněné houbovou nádivkou, upečené spolu s mrkví, řapíkatým celerem a cibulkou doměkka.
Ingredience:
600 g | telecí hrudí bez kostí |
200 g | hříbků nebo žampionů |
100 g | anglické slaniny |
100 g | karotky |
2 lžíce | másla + trocha na potření masa |
1 lžíce | nasekané petrželky |
4 ks | vajec |
4 ks | stonků řapíkatého celeru |
1 ks | cibule |
svazek jarní cibulky | |
mletý bílý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Očištěné houby nakrájíme na plátky, slaninu na kostičky a oloupanou cibuli na drobno
2. V pánvi rozehřejeme slaninu, přidáme lžíci másla, vsypeme cibulku a necháme ji zesklovatět, pak přidáme houby, osmahneme a podusíme doměkka, zalijeme rozšlehanými vejci, dobře osolíme, opepříme, vejce umícháme do polotuha a nakonec vmícháme na jemno nasekanou petrželku
3. Maso opláchneme, osušíme, ostrým nožem prořízneme po směru vláken kapsu, rukou ji uvolníme, vně i uvnitř osolíme, naplníme houbovou nádivkou a otvor spíchneme špejlí nebo kovovou jehlou
4. V pekáči rozehřejeme zbylé máslo, vložíme maso, zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo, podlijeme trochou vody, vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a přikryté pečeme doměkka (asi 1,5 hodiny)
5. Po 30 minutách pečení přidáme pod maso karotky, řapíkatý celer, jarní cibulky s natía během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme, nakonec pečeni potřeme kouskem másla a dopečeme krátce na barvu.