Vynikající grilovaný pokrm z hovězí svíčkové připravovaný v některých oblastech bývalého Sovětského svazu. Basturma je rovněž název pro asijské sušené maso, které se také připravuje z hovězí svíčkové, ovšem nejde o tento recept!
Ingredience:
500 g | hovězí svíčkové |
2 ks | cibule |
4 lžíce | vinného octa |
jarní cibulka | |
rajčata | |
citron | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Svíčkovou odblaníme, nakrájíme na kousky. V misce maso osolíme, opepříme, pokapeme vinným octem, promícháme s najemno nasekanou cibulí, necháme v lednici 3-4 hodiny uležet.
- Kousky masa utěrkou otřeme od cibule a napichujeme na grilovací jehly (lepší jsou jehly dvojité, aby se maso na jehle netočilo).
- Maso grilujme, za občasného otáčení, nad žhavými uhlíky 8-10 minut.
- Opečené kousky masa sesuneme z jehly, rozložíme na talíř, posypeme jarní cibulkou, obložíme nakrájenými rajčaty a plátky citronu.
Maso můžeme na jehle proložit plátky slaniny, bude pak šťavnatější.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek