Lilek nebo také baklažán trochu jinak. Vypocená kolečka lilku se upečou v troubě, pak se dužina smíchá s dužinou rajčat, olivovém oleji, prolisovaným stroužkem česneku, chilli a worcesterovou omáčkou, pepřem a solí. Vše se důkladně promíchá a nechá odležet v lednici. Tatarák z lilků a rajčat servírujeme nejlépe na opečených bagetkách nebo toustovém chlebu.
Ingredience:
Recept pro 4 osoby: | |
3 ks | lilků |
2 ks | rajčat |
4 ks | stroužky česneku |
2 lžíce | pálivé chilli omáčky |
3 lžíce | olivového oleje |
1 lžička | worcesterové omáčky |
1 lžička | bílého pepře |
1 lžička | soli |
Postup:
1. Na kolečka pokrájené lilky posolíme z obou stran a necháme v misce 30 minut odležet (tak lilek zbavíme hořké chuti)
2. Po té kolečka lilku poskládáme na vymaštěný pekáč a v troubě pečeme při teplotě 180 °C cca 30 minut
3. Mezitím, co se nám lilek peče a pak chladne, prolisujeme rajská jablíčka přes nějaké vhodné sítko, nebo rajčata zbavíme slupek a části dužiny se semínky a do receptu použijeme jen zbylou část
4. Prolisovanou dužinu rajčat a lilek promícháme spolu s olivovým olejem a rozetřeným česnekem, dochutíme solí, pepřem, pálivou chilli omáčkou a worcesterovou omáčkou
5. Podáváme na čerstvém na plátky nakrájeném rohlíku namazaném máslem, ovšem máslo můžeme i vynechat!
Není na škodu, použít jako podklad pro tuto pomazánku veku, nebo opečený toastový chléb.
Poznámka:Jak zbavíme lilky nahořklé chuti: Lilky nakrájíme na centimetrová kolečka, která z obou stran osolíme a necháme 30 minut vypustit šťávu. Po té lilky opláchneme studenou vodou, vysušíme ubrouskem nebo čistou utěrkou a začneme co nejdříve lilek dále zpracovávat.