Lehké maso, skvělá smetana a houby jsou základem známé speciality z Curychu.
Ingredience:
600 g | telecího masa z kýty |
200 g | hub (lišek) |
1 lžíce | másla |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | sušeného tymiánu |
1 lžíce | kukuřičné moučky |
1/2 ks | cibule |
1 hrnek | bílého vína sauvignon |
1 hrnek | smetany ke šlehání |
citronová šťáva | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na rösti: | |
500 g | brambor |
2 lžíce | másla |
2 lžíce | oleje |
petrželka | |
tymián | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Maso nakrájíme na delší proužky, prudce osmahneme na části rozehřátého másla dozlatova (asi 6 minut), vyjmeme je, osolíme, opepříme a necháme odsát přebytečný tuk
2. Do pánve přidáme máslo, zpěníme na něm oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby, osmahneme, zaprášíme hladkou moukou, posypeme tymiánem, zalijeme bílým vínem a na silnějším plameni asi 10 minut povaříme 3. Maso vrátíme zpět, ochutíme (není-li víno příliš výrazné) trochou citronové šťávy, vlijeme škrob rozmíchaný ve smetaně a ještě asi 10 minut povaříme, podle potřeby dochutíme solí a pepřem
4. Povařené, vychladlé brambory nastrouháme, osolíme, opepříme, přidáme bylinky, dobře promícháme a vytvarujeme placky, které v pánvi na rozehřátém másle s olejem opečeme po obou stranách dozlatova
5. Ještě horké podáváme s masem.