REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svíčková v krustě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opravdu luxusní pokrm vhodný jako hlavní chod ke svatebnímu menu.


Ingredience:
Rozpis na cca 5-6 porcí:
1,5 kgpravé svíčkové v celku
6 lžicslunečnicového oleje
mletý černý pepř
sůl
Na krustu:
100 gsvětlého toustového chleba
50 gnastrouhaného sýra Gruyère
2 lžičkyplnotučné hořčice
2 lžičkydijonské hořčice
1 lžícezelených tymiánových lístků
3 hrstičerstvě nasekané petrželky
Na šalotkovou omáčku:
300 golškrábaných šalotek
500 mlhovězího vývaru
175 mlsuchého červeného vína
1 lžícezelených tymiánových lístků
1 lžícehladké mouky

Postup:

1. Nejlépe dva dny dopředu si připravíme bylinkovo-hořčičnou krustu; v mixéru na jemno rozmixujeme rozdrobené chleby bez kůrek a bylinky
2. Přidáme obě hořčice, sýr a promícháme, aby se vše krásně spojilo
3. Hmotu vyndáme z nádoby mixéru a na vále prohněteme na těsto 4. Těstový bochánek přendáme na pečicí papír, lehce roztlačíme, přiklopíme druhým archem pečicího papíru a nakonec rozválíme na tloušťku čtyř milimetrů
5. Vrchní papír sejmeme a krustu seřízneme na obdélník, plát těsta přetáhneme fólií a uložíme až na dva dny do lednice
6. Maso ze všech stran osolíme a okořeníme pepřem 7. V pánvi na rozpálené polovině výše uvedené dávky oleje maso opečeme tak, aby se zatáhlo
8. Na dno pekáče nalijeme zbytek oleje, šalotky, posypte je tymiánem, doprostřed položíme mřížku a na ni umístíme maso
9. V troubě vyhřáté na 220 °C pečeme asi 1 hodinu, občas maso obrátíme
10. Upečené maso vytáhneme z trouby, přehodíme přes něj bylinkový plát (pečicím papírem nahoru), papír sejmeme a krustu lehce přitlačíme na maso
11. V krustě obalené maso dáme opět do trouby a pečeme ještě dalších 10 minut, poté ho vyjmeme z pekáče a necháme na prkénku ještě dvacet minut odpočívat (můžete přikrýt alobalem)
12. V této fázi si připravíme šalotkovou omáčku; pekáč se šalotkami postavíme na menší plamen, vmícháme mouku, osmahněte ji, pak přilijeme víno a po chvíli vývar
13. Omáčku povaříme asi 10-15 minut do požadované konzistence, případně ji ještě dle chuti osolíme
14. Upečené maso nakrájíme na tenké plátky, servírujeme podlité šalotkovou omáčkou.

Doporučení:

V krustě upečenou svíčkovou servírujeme s bramborovým koláčem, podušenou kapustou se slaninou a pyrém z řepy.

Poznámka:

Sýr Gruyère: Na první pohled se podobá ementálu, jeho bochníky jsou ale menší a nižší a kůra tvrdší a zvrásněná. Překvapení čeká pod ní, neboť Gruyère je mnohem měkčí, než byste čekali. Jeho těsto je sice pevné, ale vláčné, má jen menší očka, protože na rozdíl od ementálu zraje v chladných sklepích a jeho chuť je slanější a pikantnější, než u ementálu. Vůně připomíná med a vlašské ořechy. Na rozdíl od ementálu se Gruyère používá většinou na vaření, zapékání, v polévce či omáčce. Zdroj: http://strankyprozeny.cz/clanek-237

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare – pochutnáte si a po celé 3 měsíce můžete soutěžit o skvělé výhry!

Zapečené brambory nebo špagety s tuňákem? Milujete italskou kuchyni nebo jste zastánci tradiční klasiky? Rádi objevujete nové recepty a zkoušíte netradiční kombinace, ale zároveň hledíte na zdravou stravu a štíhlou linii? Pak neváhejte a vyzkoušejte zbrusu nové recepty od Rio Mare. Nejen, že si pochutnáte a prospějete svému zdraví, ale ještě můžete vyhrát parádní ceny! Sledujte www.riomaresoutez.cz a dozvíte se víc!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy