REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svíčková v krustě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opravdu luxusní pokrm vhodný jako hlavní chod ke svatebnímu menu.


Ingredience:
Rozpis na cca 5-6 porcí:
1,5 kgpravé svíčkové v celku
6 lžicslunečnicového oleje
mletý černý pepř
sůl
Na krustu:
100 gsvětlého toustového chleba
50 gnastrouhaného sýra Gruyère
2 lžičkyplnotučné hořčice
2 lžičkydijonské hořčice
1 lžícezelených tymiánových lístků
3 hrstičerstvě nasekané petrželky
Na šalotkovou omáčku:
300 golškrábaných šalotek
500 mlhovězího vývaru
175 mlsuchého červeného vína
1 lžícezelených tymiánových lístků
1 lžícehladké mouky

Postup:

1. Nejlépe dva dny dopředu si připravíme bylinkovo-hořčičnou krustu; v mixéru na jemno rozmixujeme rozdrobené chleby bez kůrek a bylinky
2. Přidáme obě hořčice, sýr a promícháme, aby se vše krásně spojilo
3. Hmotu vyndáme z nádoby mixéru a na vále prohněteme na těsto 4. Těstový bochánek přendáme na pečicí papír, lehce roztlačíme, přiklopíme druhým archem pečicího papíru a nakonec rozválíme na tloušťku čtyř milimetrů
5. Vrchní papír sejmeme a krustu seřízneme na obdélník, plát těsta přetáhneme fólií a uložíme až na dva dny do lednice
6. Maso ze všech stran osolíme a okořeníme pepřem 7. V pánvi na rozpálené polovině výše uvedené dávky oleje maso opečeme tak, aby se zatáhlo
8. Na dno pekáče nalijeme zbytek oleje, šalotky, posypte je tymiánem, doprostřed položíme mřížku a na ni umístíme maso
9. V troubě vyhřáté na 220 °C pečeme asi 1 hodinu, občas maso obrátíme
10. Upečené maso vytáhneme z trouby, přehodíme přes něj bylinkový plát (pečicím papírem nahoru), papír sejmeme a krustu lehce přitlačíme na maso
11. V krustě obalené maso dáme opět do trouby a pečeme ještě dalších 10 minut, poté ho vyjmeme z pekáče a necháme na prkénku ještě dvacet minut odpočívat (můžete přikrýt alobalem)
12. V této fázi si připravíme šalotkovou omáčku; pekáč se šalotkami postavíme na menší plamen, vmícháme mouku, osmahněte ji, pak přilijeme víno a po chvíli vývar
13. Omáčku povaříme asi 10-15 minut do požadované konzistence, případně ji ještě dle chuti osolíme
14. Upečené maso nakrájíme na tenké plátky, servírujeme podlité šalotkovou omáčkou.

Doporučení:

V krustě upečenou svíčkovou servírujeme s bramborovým koláčem, podušenou kapustou se slaninou a pyrém z řepy.

Poznámka:

Sýr Gruyère: Na první pohled se podobá ementálu, jeho bochníky jsou ale menší a nižší a kůra tvrdší a zvrásněná. Překvapení čeká pod ní, neboť Gruyère je mnohem měkčí, než byste čekali. Jeho těsto je sice pevné, ale vláčné, má jen menší očka, protože na rozdíl od ementálu zraje v chladných sklepích a jeho chuť je slanější a pikantnější, než u ementálu. Vůně připomíná med a vlašské ořechy. Na rozdíl od ementálu se Gruyère používá většinou na vaření, zapékání, v polévce či omáčce. Zdroj: http://strankyprozeny.cz/clanek-237

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Barevné podzimní menu doplňte o sklenku skvělého vína

Než se podzim přehoupne do své druhé části, je tím nejbarevnějším ročním obdobím. Zelená se pomalu mění na žlutou, červenou až po odstíny hnědé. Tato exploze barev kouzlí romantickým duším úsměv na tváři. Ale ani později nemusí být dny šedivé. Připravte si paletu barev na talíři a z podzimní sklizně si nachystejte lahodné pokrmy, které vám rozzáří den. Kaštanový krém doplňte oranžovou dýní, posilněte se pořádným kouskem masa s omáčkou z česneku, dejte si vydatný oběd s přílohou, která vám vyrostla na zahrádce, a na závěr si užijte sladkou tečku ze sklizených hruštiček. Oslňte svou rodinu nebo kamarády perfektním menu. Blýskněte se i dokonalým propojením jednotlivých pokrmů s vhodně zvolenými víny. Máme pro vás tipy na snoubení všech chutí.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

číst dále ...

Hřejivé, vydatné a lokální: Vyzkoušejte listopadové recepty

Listopad je pro mnohé z nás měsícem studených dní a brzkých večerů, kdy bychom nejraději trávili čas zachumlaní celý den do deky. Zažeňte chmury s naší porcí listopadových receptů, které vás krásně zahřejí a dodají vám energii. Ve všech receptech hrají prim lokální produkty, které si v roce 2021 vysloužily značku kvality Regionální potravina, oceňující jen ty nejlepší výrobky napříč regiony. Tentokrát jsme zařadili lesní špek, který Michal Šnebergr vyrábí v Pošumaví, lahodný sýr z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, tvaroh z Vysočiny a na závěr tradiční tvargle z Olomouckého kraje. Přejeme dobrou chuť!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy