REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatební bábovka s mátovo limetovou polevou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato slavnostní bábovka může nahradit svatební dort, nebo být jen vtipnou tečkou na konci celého svatebního menu.


Ingredience:
Těsto na první bábovku:
250 gpolohrubé mouky
250 gcukru krupice
100 grozpuštěné Hery máslová příchuť
100 ghorké vody
100 gesních jahod nebo jiného drobného ovoce (maliny, jahody nakrájené na malé kousky, borůvky, rybíz…)
1 sáčekprášek do pečiva
4 ksvejce
Těsto na druhou bábovku:
250 gpolohrubé mouky
250 gcukru krupice
100 grozpuštěné Hery máslová příchuť
100 ghorké vody
1 sáčekprášek do pečiva
1 hrstmátových listů
4 ksvejce
1 kslimeta
Na polevu:
100 gcukru krupice
1/2 hrstimátových listů
1 lžícelimetové šťávy
1 lžícehorké vody
Na dozdobení:
nevěstin závoj (šáter), růže, kopretiny, heřmánek…
bílá látka, přírodní provaz, vyšívací bavlnky, jehla a bílá nit
2 dlouhé dřevěné špejle
Ostatní:
mouka na vysypání formy, Hera na vymaznání
jedna forma na bábovku, nižší, širší ...

Postup:
  1. Ozdobu na svatební bábovku si můžete připravit několik dní předem; z látky si nastříhejte malé vlaječky, čtverečky nebo jiné tvary, ustřihněte si kus přírodního provázku, každý kousek látky na něj přišijte tak, aby se látkou dalo na provázku pohybovat, na každý čtvereček si předkreslete písmeno finálního nápisu MR & MRS, případně jiného, který chcete, hodí se třeba jména snoubenců, nápis ON & ONA nebo jen iniciály, případně nápisy jako LÁSKA, HODNĚ ŠTĚSTÍ…atd. To záleží na vás. Nápis vyšijte bavlnkou.
  2. Oba konce provázku přivážete na špejle a zapíchnete do hotových bábovek. Kromě ozdobné funkce vám špejle také spojí obě bábovky k sobě
  3. Připravte si pěknou formu na bábovku. Lepší je nižší, široká. Bábovky budou na sobě lépe držet. Péct budete nejprve jednu a potom druhou, ve stejné formě
  4. Ušlehejte sníh. Žloutky ušlehejte s horkou vodou a cukrem do světlé pěny. Přidejte rozpuštěnou Heru, mouku smíchejte s práškem do pečiva a důkladně promíchejte,všechny části těsta spojte dohromady, sníh, žloutky s cukrem i mouku, opatrně promíchejte, ať sníh příliš neklesne
  5. Formu na bábovku vymažte Herou a vysypejte polohrubou moukou, nalijte do formy těsto, nahoru na těsto vysypejte drobné ovoce, více ke středu bábovky a méně ke kraji
  6. Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C, 45 minut, jestli je bábovka hotová zjistíte vpíchnutím špejle, ta musí vyjít ven čistá nebo obalená několika drobečky, ne mokrá od těsta
  7. Druhou bábovku budete péct úplně stejně, jediný rozdíl je v přípravě mátového cukru, 100 g cukru krupice potřebného do bábovky dejte do výkonného mixéru nebo mixovací nádoby od ponorného mixéru, přidejte mátové listy a promixujte, výsledek by měl být nazelenalý cukr, bez větších kousků máty, tento přidejte ke žloutkům a pracujte stejně jako u první bábovky, navíc ještě přidejte do těsta šťávu z jedné limety
  8. Hotové bábovky nechejte úplně vychladnout
  9. Připravte si polevu; z cukru a máty připravte mátový cukr jako do bábovky, přidejte limetovou šťávu a horkou vodu, metličkou umíchejte hladkou osvěžující polevu
  10. Bábovky dejte na sebe, ozdobte polevou a ještě můžete poprášit moučkovým cukrem, do středu bábovky dejte květiny a obě bábovky spojte zapíchnutím špejlí s girlandou.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy