REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatební bábovka s mátovo limetovou polevou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato slavnostní bábovka může nahradit svatební dort, nebo být jen vtipnou tečkou na konci celého svatebního menu.


Ingredience:
Těsto na první bábovku:
250 gpolohrubé mouky
250 gcukru krupice
100 grozpuštěné Hery máslová příchuť
100 ghorké vody
100 gesních jahod nebo jiného drobného ovoce (maliny, jahody nakrájené na malé kousky, borůvky, rybíz…)
1 sáčekprášek do pečiva
4 ksvejce
Těsto na druhou bábovku:
250 gpolohrubé mouky
250 gcukru krupice
100 grozpuštěné Hery máslová příchuť
100 ghorké vody
1 sáčekprášek do pečiva
1 hrstmátových listů
4 ksvejce
1 kslimeta
Na polevu:
100 gcukru krupice
1/2 hrstimátových listů
1 lžícelimetové šťávy
1 lžícehorké vody
Na dozdobení:
nevěstin závoj (šáter), růže, kopretiny, heřmánek…
bílá látka, přírodní provaz, vyšívací bavlnky, jehla a bílá nit
2 dlouhé dřevěné špejle
Ostatní:
mouka na vysypání formy, Hera na vymaznání
jedna forma na bábovku, nižší, širší ...

Postup:
  1. Ozdobu na svatební bábovku si můžete připravit několik dní předem; z látky si nastříhejte malé vlaječky, čtverečky nebo jiné tvary, ustřihněte si kus přírodního provázku, každý kousek látky na něj přišijte tak, aby se látkou dalo na provázku pohybovat, na každý čtvereček si předkreslete písmeno finálního nápisu MR & MRS, případně jiného, který chcete, hodí se třeba jména snoubenců, nápis ON & ONA nebo jen iniciály, případně nápisy jako LÁSKA, HODNĚ ŠTĚSTÍ…atd. To záleží na vás. Nápis vyšijte bavlnkou.
  2. Oba konce provázku přivážete na špejle a zapíchnete do hotových bábovek. Kromě ozdobné funkce vám špejle také spojí obě bábovky k sobě
  3. Připravte si pěknou formu na bábovku. Lepší je nižší, široká. Bábovky budou na sobě lépe držet. Péct budete nejprve jednu a potom druhou, ve stejné formě
  4. Ušlehejte sníh. Žloutky ušlehejte s horkou vodou a cukrem do světlé pěny. Přidejte rozpuštěnou Heru, mouku smíchejte s práškem do pečiva a důkladně promíchejte,všechny části těsta spojte dohromady, sníh, žloutky s cukrem i mouku, opatrně promíchejte, ať sníh příliš neklesne
  5. Formu na bábovku vymažte Herou a vysypejte polohrubou moukou, nalijte do formy těsto, nahoru na těsto vysypejte drobné ovoce, více ke středu bábovky a méně ke kraji
  6. Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C, 45 minut, jestli je bábovka hotová zjistíte vpíchnutím špejle, ta musí vyjít ven čistá nebo obalená několika drobečky, ne mokrá od těsta
  7. Druhou bábovku budete péct úplně stejně, jediný rozdíl je v přípravě mátového cukru, 100 g cukru krupice potřebného do bábovky dejte do výkonného mixéru nebo mixovací nádoby od ponorného mixéru, přidejte mátové listy a promixujte, výsledek by měl být nazelenalý cukr, bez větších kousků máty, tento přidejte ke žloutkům a pracujte stejně jako u první bábovky, navíc ještě přidejte do těsta šťávu z jedné limety
  8. Hotové bábovky nechejte úplně vychladnout
  9. Připravte si polevu; z cukru a máty připravte mátový cukr jako do bábovky, přidejte limetovou šťávu a horkou vodu, metličkou umíchejte hladkou osvěžující polevu
  10. Bábovky dejte na sebe, ozdobte polevou a ještě můžete poprášit moučkovým cukrem, do středu bábovky dejte květiny a obě bábovky spojte zapíchnutím špejlí s girlandou.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy