REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatební bábovka s mátovo limetovou polevou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato slavnostní bábovka může nahradit svatební dort, nebo být jen vtipnou tečkou na konci celého svatebního menu.


Ingredience:
Těsto na první bábovku:
250 gpolohrubé mouky
250 gcukru krupice
100 grozpuštěné Hery máslová příchuť
100 ghorké vody
100 gesních jahod nebo jiného drobného ovoce (maliny, jahody nakrájené na malé kousky, borůvky, rybíz…)
1 sáčekprášek do pečiva
4 ksvejce
Těsto na druhou bábovku:
250 gpolohrubé mouky
250 gcukru krupice
100 grozpuštěné Hery máslová příchuť
100 ghorké vody
1 sáčekprášek do pečiva
1 hrstmátových listů
4 ksvejce
1 kslimeta
Na polevu:
100 gcukru krupice
1/2 hrstimátových listů
1 lžícelimetové šťávy
1 lžícehorké vody
Na dozdobení:
nevěstin závoj (šáter), růže, kopretiny, heřmánek…
bílá látka, přírodní provaz, vyšívací bavlnky, jehla a bílá nit
2 dlouhé dřevěné špejle
Ostatní:
mouka na vysypání formy, Hera na vymaznání
jedna forma na bábovku, nižší, širší ...

Postup:
  1. Ozdobu na svatební bábovku si můžete připravit několik dní předem; z látky si nastříhejte malé vlaječky, čtverečky nebo jiné tvary, ustřihněte si kus přírodního provázku, každý kousek látky na něj přišijte tak, aby se látkou dalo na provázku pohybovat, na každý čtvereček si předkreslete písmeno finálního nápisu MR & MRS, případně jiného, který chcete, hodí se třeba jména snoubenců, nápis ON & ONA nebo jen iniciály, případně nápisy jako LÁSKA, HODNĚ ŠTĚSTÍ…atd. To záleží na vás. Nápis vyšijte bavlnkou.
  2. Oba konce provázku přivážete na špejle a zapíchnete do hotových bábovek. Kromě ozdobné funkce vám špejle také spojí obě bábovky k sobě
  3. Připravte si pěknou formu na bábovku. Lepší je nižší, široká. Bábovky budou na sobě lépe držet. Péct budete nejprve jednu a potom druhou, ve stejné formě
  4. Ušlehejte sníh. Žloutky ušlehejte s horkou vodou a cukrem do světlé pěny. Přidejte rozpuštěnou Heru, mouku smíchejte s práškem do pečiva a důkladně promíchejte,všechny části těsta spojte dohromady, sníh, žloutky s cukrem i mouku, opatrně promíchejte, ať sníh příliš neklesne
  5. Formu na bábovku vymažte Herou a vysypejte polohrubou moukou, nalijte do formy těsto, nahoru na těsto vysypejte drobné ovoce, více ke středu bábovky a méně ke kraji
  6. Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C, 45 minut, jestli je bábovka hotová zjistíte vpíchnutím špejle, ta musí vyjít ven čistá nebo obalená několika drobečky, ne mokrá od těsta
  7. Druhou bábovku budete péct úplně stejně, jediný rozdíl je v přípravě mátového cukru, 100 g cukru krupice potřebného do bábovky dejte do výkonného mixéru nebo mixovací nádoby od ponorného mixéru, přidejte mátové listy a promixujte, výsledek by měl být nazelenalý cukr, bez větších kousků máty, tento přidejte ke žloutkům a pracujte stejně jako u první bábovky, navíc ještě přidejte do těsta šťávu z jedné limety
  8. Hotové bábovky nechejte úplně vychladnout
  9. Připravte si polevu; z cukru a máty připravte mátový cukr jako do bábovky, přidejte limetovou šťávu a horkou vodu, metličkou umíchejte hladkou osvěžující polevu
  10. Bábovky dejte na sebe, ozdobte polevou a ještě můžete poprášit moučkovým cukrem, do středu bábovky dejte květiny a obě bábovky spojte zapíchnutím špejlí s girlandou.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Cestujte po Česku za jídlem: Jiný kraj, jiný gastro zážitek

Konec léta nutně neznamená konec výletů a objevování zajímavých míst! Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat
a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!

číst dále ...

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

Šéfkuchař Jakub Katolický představuje nové podzimní menu

Se změnou ročního období přichází i jiné preference chutí. Teplé letní dny vystřídá sychravé a chladnější podzimní počasí a tak raději sáhneme po vydatnějším jídle, které nás prohřeje a dodá nám dostatek energie. Toho si je samozřejmě vědom i šéfkuchař Pohostince Karlín, Jakub Katolický a tak pro vás, spolu se svým týmem, připravil nové menu, které byste si neměli nechat ujít.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy