Opečené telecí řízky podlité pikantní omáčkou, servírované se zapečenými bramborovými pusinkami.
Ingredience:
Rozpis na 8 porcí: | |
8 ks | telecích řízků |
250 ml | masového vývaru |
250 ml | smetany |
4 lžičky | kaparů |
4 lžíce | másla |
2 lžíce | hladké mouky |
nakládané zelený pepř | |
citrónová šťáva | |
bílý pepř | |
sladká paprika | |
sůl | |
Na bramborové pusinky: | |
1,5 kg | brambor |
4 ks | vejce |
2 lžíce | másla |
sůl | |
tuk na vymazání plechu |
Postup:
1. Telecí řízky naklepeme a z obou stran posypeme bílým pepřem
2. Hladkou mouku smícháme s mletou paprikou a maso v této směsi obalíme
3. V hlubší pánvi rozpálíme máslo a obalené řízky na něm po obou stranách opečeme doměkka
4. Hotové řízky vyjmeme z pánve a uchováme v teple, do výpeku přilijeme vývar, trochu citrónové šťávy, přidáme celé kapary a zelený pepř
5. Nakonec do omáčky přilijeme smetanu a dobře povaříme, aby nám omáčka zhoustla
6. Maso vložíme zpět do hotové omáčky, krátce pokrm prohřejeme a ihned podáváme.
Příprava bramborových pusinek:
1. Nejprve oloupané brambory rozkrájíme a uvaříme je v osolené vodě
2. Vychladlé brambory nastrouháme na jemné straně struhadla
3. V misce utřeme povolené máslo spolu s nastrouhanými brambory a žloutky, rozšťoucháme je
4. Vařečkou vymícháme hladkou, hustou kaši, podle chuti ji přisolíme a vmícháme tuhý sníh z bílků
5. Pomocí cukrářského sáčku na pomaštěný plech nastříkáme jednotlivé pusinky
6. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, dokud nezezlátnou.