Recept na hovězí na smetaně podle receptu z francouzské kuchyně, kdy je maso naložené 2 dny v marinádě z cibule, vinného octa a koření a teprve potom dále upravené.
Ingredience:
750 g | zadního hovězího masa |
250 g | smetany na vaření |
100 g | slaniny |
3 lžíce | másla |
1 lžíce | hladké mouky |
zakysaná smetana | |
naložené brusinky | |
citron | |
sůl | |
Marináda: | |
6 dl | vody |
0,5 dl | vinného octa |
250 g | nakrájené cibule |
1 lžička | tymiánu |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | bobkové listy |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Maso zbavíme tuku a šlach, nakrájíme na kostky a zalijeme připravenou marinádou z uvedených surovin. Maso v nálevu uložíme do lednice a marinujeme 48 hodin.
- Uleželé marinované maso vyjmeme, kostky masa osušíme ubrouskem. Marinádu slijeme a vybereme nakrájenou cibuli, kterou necháme okapat, česnek a koření vrátíme do marinády. Marinádu dáme vařit, aby se její objem zredukoval na polovinu.
- V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou slaninu a kostky masa, když se maso začne opékat, přidáme cibuli z marinády, necháme zesklovatět. Maso zalijeme zredukovanou marinádou, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni dusíme 120 minut až 150 minut do měkka, občas promícháme. Během dušení se šťáva začne odpařovat, přilijeme trochu vody, aby maso bylo stále ponořené.
- Když maso změkne, přilijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali lžíci mouky, necháme krátce povařit, dochutím případně solí, citronovou šťávou.
- Na talíři k omáčce s masem přidáme lžíci smetany, lžičku brusinek, plátek citronu. Na naše zvyklosti je k hovězímu na smetaně vhodný houskový knedlík.
Text i foto: D. M.