REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sekané řízky Cordon bleu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V originále by se měly mleté řízky podle tohoto receptu připravovat z masa telecího, ale i z klasického hovězího promíchaného 1:1 s masem vepřovým jsou moc dobré a hlavně podstatně levnější.


Ingredience:
1 kgmletého masa směs vepřové hovězí
100 gplátkového sýra
100 gšunky
4 lžícehladké mouky
2 ksvařené brambory
2 ksvejce
dijonská hořčice
olej na smažení
citron
pepř
sůl
Na obalení:
hladká mouka
strouhanka
mléko
2 ksvejce

Postup:

1. Mleté maso spojíme s uvařenými nastrouhanými brambory a vejcem, zahustíme moukou, osolíme, opepříme, dobře prohněteme, utvoříme placičky
2. Takto připravené porce masa potřeme hořčicí, na každou placku položíme plátek šunky, plátek sýra a druhou placičkou přiklopíme, dobře uzavřeme okraje a obalíme v klasickém trojobalu, tedy v mouce, s mlékem rozšlehaných vejcích a ve strouhance
3. Obalené mleté řízky smažíme v dostatečném množství oleje dozlatova a to z obou stran 4. Hotové řízky ozdobíme kouskem citronu a podáváme například s vařenými brambory a máslem.

Poznámka:

Cordon bleu je název podle francouzského řádu a o tři století mladší kuchařské školy. Členové řádu ducha svatého L’Ordre des Chevaliers du Saint Esprit nosili kříž na modré stuze (le cordon bleu). Nazývali se “les cordon BLEUS” a setkávali se na bohatých hostinách, metaforicky označovaných také cordon bleu. Konec řádu a hodování udělala až Francouzská revoluce, ale symbol se natrvalo vžil jako označení vysoké kvality.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy