REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Švestkový džem s portským vínem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další s osvědčených receptů na podzimní džem od Labety. Tentokráte si můžete vyrobit džem ze švestek, portského vína, ovocného pektinu, cukru a citronové šťávy.


Ingredience:
600 gvypeckovaných švestek
cca 150–300 gcukru (podle chuti a sladkosti švestek
cca 60 mlportského vína (dle chuti může být o něco více či méně)
1,5 lžičkyOvocného (citrusového) pektinu Labeta
šťáva z 1 citrónu
vhodné zavařovací sklenice s víčky

Postup:
  1. Švestky nakrájejte a dejte do kastrůlku, zasypte cukrem a na mírném plamenu nechte cca 10 minut povařit, dokud nezměknou. Zpočátku, než švestky pustí šťávu, tak míchejte, ať se nepřipálí, případně podlijte 1 lžící vody. Až švestky dostatečně změknou, tak je rozmixujte tyčovým mixérem do požadované konzistence (můžete nechat v džemu kousky ovoce). Švestky také lze syrové rozmixovat a až pak povařit.
  2. Do rozmixovaných švestek přidejte vymačkanou šťávu z citrónu, portské víno a cukr. Pektin nejprve stranou rozmíchejte se lžící cukru a poté jej důkladně vmíchejte do džemu. Nechte společně ještě 5–10 minut povařit. Jestli je džem hotový zkontrolujte talířkovou metodou – kápněte lžičku džemu na porcelánový talířek, nechte zchladnout a jestli nestéká, je perfektní.
  3. Hotovým džemem plňte čisté a vyvařené skleničky a uzavřené otočte dnem vzhůru. Nebo můžete i klasicky zavařit v hrnci s vodou na 80 °C po dobu cca 20 minut. Takto konzervovaný džem můžete uchovávat i mimo lednici, otevřenou skleničku skladujte však už pouze v lednici.
Doporučení:

Namísto portského je v džemu výborné i červené víno, přidat můžete také koření jako je vanilka, skořice, kardamom nebo třeba badyán.

Poznámka:

Další inspirace na domácí želírování najdete v naší databázi zde: Konzervace, sterilace a jiné uchování potravin, nebo také na www.labeta.cz/recepty/zavarovani

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy