Další s osvědčených receptů na podzimní džem od Labety. Tentokráte si můžete vyrobit džem ze švestek, portského vína, ovocného pektinu, cukru a citronové šťávy.
Ingredience:
600 g | vypeckovaných švestek |
cca 150–300 g | cukru (podle chuti a sladkosti švestek |
cca 60 ml | portského vína (dle chuti může být o něco více či méně) |
1,5 lžičky | Ovocného (citrusového) pektinu Labeta |
šťáva z 1 citrónu | |
vhodné zavařovací sklenice s víčky |
Postup:
- Švestky nakrájejte a dejte do kastrůlku, zasypte cukrem a na mírném plamenu nechte cca 10 minut povařit, dokud nezměknou. Zpočátku, než švestky pustí šťávu, tak míchejte, ať se nepřipálí, případně podlijte 1 lžící vody. Až švestky dostatečně změknou, tak je rozmixujte tyčovým mixérem do požadované konzistence (můžete nechat v džemu kousky ovoce). Švestky také lze syrové rozmixovat a až pak povařit.
- Do rozmixovaných švestek přidejte vymačkanou šťávu z citrónu, portské víno a cukr. Pektin nejprve stranou rozmíchejte se lžící cukru a poté jej důkladně vmíchejte do džemu. Nechte společně ještě 5–10 minut povařit. Jestli je džem hotový zkontrolujte talířkovou metodou – kápněte lžičku džemu na porcelánový talířek, nechte zchladnout a jestli nestéká, je perfektní.
- Hotovým džemem plňte čisté a vyvařené skleničky a uzavřené otočte dnem vzhůru. Nebo můžete i klasicky zavařit v hrnci s vodou na 80 °C po dobu cca 20 minut. Takto konzervovaný džem můžete uchovávat i mimo lednici, otevřenou skleničku skladujte však už pouze v lednici.
Namísto portského je v džemu výborné i červené víno, přidat můžete také koření jako je vanilka, skořice, kardamom nebo třeba badyán.
Poznámka:Další inspirace na domácí želírování najdete v naší databázi zde: Konzervace, sterilace a jiné uchování potravin, nebo také na www.labeta.cz/recepty/zavarovani…