Lussekatter je typicky švédské kynuté pečivo ovoněné šafránem a dochucené rozinkami. Peče se tradičně na svátek sv. Lucie, ale hodí se po celý advent.
Ingredience:
750 g | špaldové hladké mouky Pernerka |
250 g | tvarohu v kostce, ne ve vaničce! |
150 g | másla |
100 g | cukru |
500 ml | mléka |
1 ks | kostka droždí |
špetka šafránu | |
špetka soli | |
Na dokončení: | |
vajíčko – na pomazání | |
rozinky |
Postup:
- Rozpustíme máslo, přilijeme mléko a promícháme. V míse rozdrobíme droždí a šafrán, zalijeme máslem s mlékem a promícháme. Přidáme tvaroh, cukr, sůl a opět promícháme. Nakonec přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto, které necháme cca 45 minut kynout.
- Poté si rozdělíme těsto na cca 40 kousků, ze kterých nejprve vyválíme “hada“ a poté stočíme do “esíčka“.
- Vyválená “esíčka” dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vajíčkem a ozdobíme rozinky v záhybech.
- Pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 8 minut.
Špetku šafránu můžete případně nahradit i kurkumou. Ale pokud to jen trochu lze, použijte šafrán.