REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatomartinská husa II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Říká se, že na podzim má husa nejchutnější maso, protože se celé léto dobře a pečlivě vykrmovala. Podle jedné pověsti se v tento den jí také proto, že kejháním prozradily svatého Martina, a proto nyní odpykávají trest na pekáči.


Ingredience:
Budeme potřebovat (4-6 porcí):
1 kshusa (alespoň 3 kg)
1 ksvetší cibule
1-2 ksjablka
50 ghladké mouky
0,5 ldrůbežího vývaru
0,3 lvody
kmín
sůl

Postup:
  1. Husu zbavíme zbytku peří, odřízneme letky křídel, krk a odstraníme přebytečný tuk, všechny odřezky položíme na dno pekáče a využijeme je do výpeku
  2. Husu důkladně osolíme a okmínujeme zevnitř i zvenku
  3. Do husy dáme nejdříve celou cibuli (aby se nám nepropadl skelet) a jablko
  4. Husu položíme do pekáče prsama dolů a pečeme v předehřáté troubě na 130 – 140 °C cca 3 až 4 hodiny, dokud není maso měkké, průběžně přeléváme výpekem, poté zvýšíme teplotu v troubě na 180 – 200 °C, husu otočíme a cca 15 – 20 minut pečeme, aby se nám udělala fantastická kůrčička
  5. Husu vyjmeme a vyndáme z ní jablko a cibuli, které přidáme do pekáče, husu necháme odpočinout
  6. Z pekáče slijeme tuk a zbylou šťávu, vše ostatní orestujeme do zlatova, zaprášíme moukou, kterou znovu orestujeme do světle hnědé barvy, zalijeme vývarem, částí výpeku a povaříme cca 20 minut, nakonec dochutíme solí a přecedíme přes jemný cedník
  7. Husu naporcujeme a podáváme s variací zelí a knedlíků.
Doporučení:

Ke svatomartinské huse neodmyslitelně patří svatomartinské víno, které by na slavnostní tabuli v tento den nemělo chybět. K hlavnímu chodu zvolte spíše lehčí, ovocené červené víno, ideální je mladé svatomartinské z odrůd Modrý portugal nebo Svatovavřinecké.

Poznámka:

Recept k článku: Oslavte příchod svatého Martina tradičně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy