REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatomartinská husa II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Říká se, že na podzim má husa nejchutnější maso, protože se celé léto dobře a pečlivě vykrmovala. Podle jedné pověsti se v tento den jí také proto, že kejháním prozradily svatého Martina, a proto nyní odpykávají trest na pekáči.


Ingredience:
Budeme potřebovat (4-6 porcí):
1 kshusa (alespoň 3 kg)
1 ksvetší cibule
1-2 ksjablka
50 ghladké mouky
0,5 ldrůbežího vývaru
0,3 lvody
kmín
sůl

Postup:
  1. Husu zbavíme zbytku peří, odřízneme letky křídel, krk a odstraníme přebytečný tuk, všechny odřezky položíme na dno pekáče a využijeme je do výpeku
  2. Husu důkladně osolíme a okmínujeme zevnitř i zvenku
  3. Do husy dáme nejdříve celou cibuli (aby se nám nepropadl skelet) a jablko
  4. Husu položíme do pekáče prsama dolů a pečeme v předehřáté troubě na 130 – 140 °C cca 3 až 4 hodiny, dokud není maso měkké, průběžně přeléváme výpekem, poté zvýšíme teplotu v troubě na 180 – 200 °C, husu otočíme a cca 15 – 20 minut pečeme, aby se nám udělala fantastická kůrčička
  5. Husu vyjmeme a vyndáme z ní jablko a cibuli, které přidáme do pekáče, husu necháme odpočinout
  6. Z pekáče slijeme tuk a zbylou šťávu, vše ostatní orestujeme do zlatova, zaprášíme moukou, kterou znovu orestujeme do světle hnědé barvy, zalijeme vývarem, částí výpeku a povaříme cca 20 minut, nakonec dochutíme solí a přecedíme přes jemný cedník
  7. Husu naporcujeme a podáváme s variací zelí a knedlíků.
Doporučení:

Ke svatomartinské huse neodmyslitelně patří svatomartinské víno, které by na slavnostní tabuli v tento den nemělo chybět. K hlavnímu chodu zvolte spíše lehčí, ovocené červené víno, ideální je mladé svatomartinské z odrůd Modrý portugal nebo Svatovavřinecké.

Poznámka:

Recept k článku: Oslavte příchod svatého Martina tradičně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy