REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatomartinská husa II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Říká se, že na podzim má husa nejchutnější maso, protože se celé léto dobře a pečlivě vykrmovala. Podle jedné pověsti se v tento den jí také proto, že kejháním prozradily svatého Martina, a proto nyní odpykávají trest na pekáči.


Ingredience:
Budeme potřebovat (4-6 porcí):
1 kshusa (alespoň 3 kg)
1 ksvetší cibule
1-2 ksjablka
50 ghladké mouky
0,5 ldrůbežího vývaru
0,3 lvody
kmín
sůl

Postup:
  1. Husu zbavíme zbytku peří, odřízneme letky křídel, krk a odstraníme přebytečný tuk, všechny odřezky položíme na dno pekáče a využijeme je do výpeku
  2. Husu důkladně osolíme a okmínujeme zevnitř i zvenku
  3. Do husy dáme nejdříve celou cibuli (aby se nám nepropadl skelet) a jablko
  4. Husu položíme do pekáče prsama dolů a pečeme v předehřáté troubě na 130 – 140 °C cca 3 až 4 hodiny, dokud není maso měkké, průběžně přeléváme výpekem, poté zvýšíme teplotu v troubě na 180 – 200 °C, husu otočíme a cca 15 – 20 minut pečeme, aby se nám udělala fantastická kůrčička
  5. Husu vyjmeme a vyndáme z ní jablko a cibuli, které přidáme do pekáče, husu necháme odpočinout
  6. Z pekáče slijeme tuk a zbylou šťávu, vše ostatní orestujeme do zlatova, zaprášíme moukou, kterou znovu orestujeme do světle hnědé barvy, zalijeme vývarem, částí výpeku a povaříme cca 20 minut, nakonec dochutíme solí a přecedíme přes jemný cedník
  7. Husu naporcujeme a podáváme s variací zelí a knedlíků.
Doporučení:

Ke svatomartinské huse neodmyslitelně patří svatomartinské víno, které by na slavnostní tabuli v tento den nemělo chybět. K hlavnímu chodu zvolte spíše lehčí, ovocené červené víno, ideální je mladé svatomartinské z odrůd Modrý portugal nebo Svatovavřinecké.

Poznámka:

Recept k článku: Oslavte příchod svatého Martina tradičně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy