Husa plněná jablky, švestkami, ořechy a pomerančem, upečená v troubě dozlatova.
Ingredience:
Rozpis cca na 8 porcí: | |
3-3,5 kg | husy v celku |
300 g | sušených švestek |
100 g | jader vlašských ořechů |
4 ks | jablka |
1 ks | většího pomeranče |
kmín | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Vykuchanou a očištěnou husu důkladně umyjeme pod studenou tekoucí vodou, pak maso osušíme, osolíme a posypeme kmínem, necháme 20 minut odpočinout, aby se sůl rozpustila a prostoupila do masa
2. Dvě jablka, polovinu švestek a ořechů vložíme do husy, přidáme i oloupaný a pokrájený pomeranč, husu zašijeme
3. Husu podlitou vodou, zaklopenou dáme do trouby vyhřáté na 160 °C, pečeme 1 hodinu, maso občas přelijeme výpekem a podlijeme horkou vodou
4. Přidáme zbylá pokrájená jablka, ořechy a švestky, teplotu v troubě zvýšíme na 180 °C a husu dopečeme bez zakrytí doměkka
5. Hotovou husu naporcujeme a servírujeme s knedlíky, dušeným zelím a ve výpeku pečeným ovocem a ořechy.