Kuře pokapané citronovou šťávou, potřené česnekovou směsí, upečené s bramborami a kořenovou zeleninou doměkka.
Ingredience:
1200 g | kuřete |
600 g | brambor |
160 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer) |
70 g | sušených rajčat |
50 g | másla |
40 g | černých oliv bez pecek |
100 ml | bílého vína |
2 lžíce | oleje |
1 ks | celého česneku |
1 ks | citronu-šťáva |
čerstvé bylinky | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Oloupaný česnek rozpůlíme, dáme na pánev s rozehřátým olejem, přidáme sušená rajčata, na menší kousky nakrájené olivy, asi 3 minuty vše orestujeme a necháme vychladnout
2. Očištěné kuře omyjeme, osušíme, po celém jeho povrchu (kromě prsíček) uděláme nožem malé zářezy, pak kuře potřeme citronovou šťávou, připravenou česnekovou směsí, osolíme a dáme do ledničky přes noc odležet
3. Druhý den dáme do pekáčku zbylou česnekovou směs, přilijeme víno, položíme kuře prsíčky dolů, pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C za občasného přelévání výpekem a podle potřeby podlévání vodou 30 minut
4. Mezitím si očistíme brambory i kořenovou zeleninu, vše nakrájíme na menší kousky, přidáme ke kuřeti, kuře otočíme, přidáme máslo, pečeme asi dalších 30 minut, až je kuře měkké a má zlatavou barvu.
Při servírování hotové kuře ozdobíme bylinkami.