Masové fondue z hovězího masa a vepřových jater. Recept z Nizozemska.
Ingredience:
4 ks | bifteky po 150 g |
400 g | vepřových jater |
6 dl | oleje |
nádoba na fondue |
Postup:
1. Maso i játra nakrájíme na větší kostky a naaranžujeme na mísu
2. V rozehřátém oleji maso restujeme v nádobě na fondue
3. Opečené maso pak namáčíme v různých omáčkách.
Vhodné omáčky:Pomerančová omáčka s křenemPikantní kečupová omáčkaZelená omáčka k fondue .
Poznámka:Fondue – Název pochází z francouzského slova „Fondre“, což doslovně znamená taviti, rozpouštěti. Původně tento název označoval pokrm z roztaveného sýra, který se připravoval na stole ve speciálním kotlíků vybaveném vařičem. Toto ve Švýcarsku oblíbené jídlo našlo svou modifikaci po celé Evropě v podobě masového fondue, které se také připravuje přímo na stole ve speciálním kotlíků. Vzhledem k tomu, že všichni stolující si namáčejí sousta v jednom kotlíku, podává se toto jídlo pouze ve společnosti velmi blízkých přátel. Ke kotlíku, který je vybaven vařičem, patří sada vidliček s barevným označením, aby mohl každý stolovník lehce rozeznat svou vidličku, kterou vložil do kotlíku. K masovému fondue se podávají různé omáčky, které činí s každého sousta chuťově odlišný pokrm. Jako příloha se podává buď bílý chléb, bagety nebo opečené brambory.