Tento holandský národní pokrm se skládá s bramborové kaše smíchané s dušenou zeleninou, je servírovaný spolu s kolečky opečené nebo povařené klobásky.
Ingredience:
900 g | brambor |
500 g | pikantní klobásy (např. rookworst) |
500 g | dýně |
450 g | kapusty nebo mangoldu, či zelí |
250 g | sladkých brambor |
1/2 šálku | másla |
3 ks | mrkve |
2 ks | pastiňáku |
1 ks | ředkve vodnice |
1 ks | velké cibule |
1 ks | pórku |
petrželka na ozdobu | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Veškerou zeleninu očistíme, případně oškrábeme či zbavíme slupky a nakrájíme ji na drobné kostičky, zelí či kapustu či mangold nakrájíme na drobné proužky, pórek na kolečka
2. Do velkého hrnce nasypeme připravenou zeleninu a zalijeme ji vodou tak, aby byla skoro všechna potopená, přivedeme ji k varu, snížíme teplotu a dusíme 20 minut
3. Klobásy opečeme na pánvi na oleji, nebo je uvaříme ve vodě, hotové udržujeme v teple
4. Zeleninu slijeme, všechnu rozšťoucháme nebo rozmixujeme na kaši spolu s povoleným máslem
5. Stamppot podáváme s kolečky teplé klobásy, ozdobený nasekanou petrželkou.