Uvařená rýže zabalená v řasách nori spolu s okurkou a tuňákem.
Ingredience:
Rozpis na 4 rolky: | |
200 g | rýže na suši (s krátkými zrny) |
1 balení | uzeného tuňáka (lze nahradit tuňákem v oleji) |
2 lžíce | rýžového octa |
2 lžíce | majonézy |
1 lžíce | krupicového cukru |
1 lžíce | sekané pažitky |
1/4 lžičky | soli |
375 ml | vody |
4 ks | plátky řasy nori |
1 ks | okurky hadovky |
sójová omáčka |
Postup:
1. Rýži vsypeme do cedníku a proplachujeme ji studenou tekoucí vodou tak dlouho, dokud nebude odtékat čirá voda
2. V hrnci rýži zalijeme vodou, převedeme k varu a na mírném zdroji tepla vaříme zaklopené 10 minut
3. Zcezenou rýži rozprostřeme na talíři a necháme 10 minut chladnout
4. V misce smícháme ocet, cukr a sůl, směs opatrně vmícháme do rýže a necháme ji úplně vychladnout
5. Nadrobno pokrájeného tuňáka smícháme s majonézou a pažitkou
6. Jeden plát řasy nori dáme na bambusovou podložku, rozložíme na něj 1/
4 rýže, u jednoho z delších konců až 3 cm od okraje, podél druhého konce dáme špalíčky okurky, konec bez rýže potřeme vodou a pomocí podložky suši zarolujeme (směrem od okurky), postup zopakujeme s dalším plátem
7. Na zbývající pláty dáme místo okurky tuňákovou směs
8. Všechny rolky ostrým nožem nakrájíme na špalíčky, servírujeme se sójovou omáčkou.
Asijská sójová omáčka chutná trochu jinak, než naše. Dá se koupit v každém větším supermarketu.