Sušenky z burákového másla, vejce, másla, cukru, vanilkového extraktu a mouky, ozdobené celými mandlemi.
Ingredience:
220 g | třtinového cukru |
185 g | hladké mouky |
140 g | burákového (arašídového) másla |
100 g | másla |
1 lžička | vanilkového extraktu |
1/4 lžičky | jedlé sody |
1 ks | vejce |
celé neloupané mandle |
Postup:
1. Do mísy dáme změklé máslo, burákové máslo, vanilkový extrakt, třtinový cukr a šleháme ručním elektrickým šlehačem 8-10 minut
2. Přidáme rozklepnuté vejce, šleháme další 3 minuty, pak přidáme prosátou hladkou mouku smíchanou s jedlou sodou a vše spojíme v hladké kompaktní těsto
3. Mezi dvěma archy pečicího papíru těsto rozválíme na 5 mm tenký plát a dáme na 30 minut chladit
4. Vykrajovátkem o průměru 7 cm vykrájíme kolečka (těsto je malinko hrudkovité, proto vykrajujeme kolečka opatrně, ale rázně), přendáme na plech vyložený pečicím papírem, ne úplně těsně vedle sebe a ozdobíme mandlemi
5. Dáme do předehřáté trouby, pečeme při 180 °C 12-14 minut a necháme vychladnout.
Burákové máslo se dnes dá koupit, nebo si ho můžete vyrobit i doma. Recept najdete zde: Domácí arašídové (burákové) máslo.