REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sundae – Americký sen

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sundae – je jeden z nejoblíbenějších zmrzlinových krémových dezertů v USA. Typický dezert sundae obsahuje vždy kopeček zmrzliny, který je pokrytý polevou nebo sirupem. Ve většině případů je povrch posypaný sekanými oříšky a je ozdobený šlehačkou nebo třešněmi.


Ingredience:
Rozpis na 6 pohárů:
6 ksvelkých kopečků vanilkové zmrzliny
6 kskoktejlových třešní nebo jiného ovoce
1-2 lžícenasekaných lískových oříšků
Na čokoládovou polevu:
250 gčokolády (70 % a více)
125 mlvody
80 mlšlehačky
3 lžícemásla
2 lžícerumu
2 lžícemedu
Na karamelovou polevu:
250 gcukru
80 mlhorké vody
2 lžícemedu
1 lžícemásla

Postup:

1. Do jednotlivých zmrzlinových pohárů vrstvíme v následujícím pořadí: horkou čokoládovou polevu, pak dáme pořádný kopeček vanilkové zmrzliny, horkou karamelovou zmrzlinu a nakonec poháry ozdobíme nasekanými oříšky a kopečky šlehačky
2. Sundae podáváme s koktejlovou třešní, nebo ozdobené jiným ovocem, oplatky …

Příprava čokoládové polevy:
1. Ve středně velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme vodu, šlehačku a med, na mírném ohni vše přivedeme k varu
2. Mezitím nalámeme do mísy čokoládu a necháme ji rozpustit, po minutě ji rozmícháme dohladka
3. Vše smícháme a na závěr přilijeme rum.

Příprava karamelové hmoty:
1. Máslo rozpustíme na pánvičce, přidáme horkou vodu, med a důkladně promícháme
2. Na závěr přisypeme cukr a za stálého míchání zahříváme, až se poleva zbarví do zlatohněda, je lesklá a hladká.

Doporučení:

Přípravu si samozřejmě můžeme ulehčit koupením hotové polevy a karamelu. Tento recept je jen návod, který lze různě obměňovat a přizpůsobit si podle svých chutí a fantazie!

Poznámka:

O původu a místě vzniku poháru “Sundae” se vedou vášnivé debaty mezi městy Ithacou (jižní pobřeží státu New York) a městem Two Rivers (v Manitowoc County ve státě Wisconsin), která si obě prvenství nárokují. Příprava zmrzlinového poháru je velmi jednoduchá a rychlá. Existuje několik typů sundae např: “Turtle sudae”, “Hot fudge sundae”, “Brownie sundae”, “American parfait”, “Banana split”, “Banana Foster” … Tyto poháry většinou obsahují vanilkovou zmrzlinu, sušenky, cereálie, čokoládu a také ovoce.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Vše, co potřebujete vědět o bylinkách a jak je využít v kuchyni

Máta, bazalka, petržel i pažitka – bez zelených bylinek si jen málokdo z nás dokáže představit jarní a letní recepty. Ať už připravujete polévku, maso na grilování či letní salát, určitě by ve vašem receptáři neměly chybět čerstvě nasekané bylinky. Jak ale tyto pochoutky kombinovat a jak s nimi pracovat v kuchyni? Představíme si čtyři nejčastější druhy.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy