REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sundae – Americký sen

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sundae – je jeden z nejoblíbenějších zmrzlinových krémových dezertů v USA. Typický dezert sundae obsahuje vždy kopeček zmrzliny, který je pokrytý polevou nebo sirupem. Ve většině případů je povrch posypaný sekanými oříšky a je ozdobený šlehačkou nebo třešněmi.


Ingredience:
Rozpis na 6 pohárů:
6 ksvelkých kopečků vanilkové zmrzliny
6 kskoktejlových třešní nebo jiného ovoce
1-2 lžícenasekaných lískových oříšků
Na čokoládovou polevu:
250 gčokolády (70 % a více)
125 mlvody
80 mlšlehačky
3 lžícemásla
2 lžícerumu
2 lžícemedu
Na karamelovou polevu:
250 gcukru
80 mlhorké vody
2 lžícemedu
1 lžícemásla

Postup:

1. Do jednotlivých zmrzlinových pohárů vrstvíme v následujícím pořadí: horkou čokoládovou polevu, pak dáme pořádný kopeček vanilkové zmrzliny, horkou karamelovou zmrzlinu a nakonec poháry ozdobíme nasekanými oříšky a kopečky šlehačky
2. Sundae podáváme s koktejlovou třešní, nebo ozdobené jiným ovocem, oplatky …

Příprava čokoládové polevy:
1. Ve středně velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme vodu, šlehačku a med, na mírném ohni vše přivedeme k varu
2. Mezitím nalámeme do mísy čokoládu a necháme ji rozpustit, po minutě ji rozmícháme dohladka
3. Vše smícháme a na závěr přilijeme rum.

Příprava karamelové hmoty:
1. Máslo rozpustíme na pánvičce, přidáme horkou vodu, med a důkladně promícháme
2. Na závěr přisypeme cukr a za stálého míchání zahříváme, až se poleva zbarví do zlatohněda, je lesklá a hladká.

Doporučení:

Přípravu si samozřejmě můžeme ulehčit koupením hotové polevy a karamelu. Tento recept je jen návod, který lze různě obměňovat a přizpůsobit si podle svých chutí a fantazie!

Poznámka:

O původu a místě vzniku poháru “Sundae” se vedou vášnivé debaty mezi městy Ithacou (jižní pobřeží státu New York) a městem Two Rivers (v Manitowoc County ve státě Wisconsin), která si obě prvenství nárokují. Příprava zmrzlinového poháru je velmi jednoduchá a rychlá. Existuje několik typů sundae např: “Turtle sudae”, “Hot fudge sundae”, “Brownie sundae”, “American parfait”, “Banana split”, “Banana Foster” … Tyto poháry většinou obsahují vanilkovou zmrzlinu, sušenky, cereálie, čokoládu a také ovoce.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Rychlá letní večeře? Vsaďte na maso a výživný salát

Za horkých letních dní máme většinou chuť spíše na odlehčené pokrmy, po kterých nám nebude těžko. Z jídelníčku tak zmizí smažená jídla i česká klasika. Když ale místo toho na oběd zvolíte zeleninový salát, máte za chvilku hlad. Co s tím? Nebojte se do salátu přidat maso, se zeleninou si výborně rozumí zejména kuřecí. Při jeho výběru je ale nutné se soustředit na kvalitu, která se odráží především na struktuře a chuti masa samotného. Salát také nutně neznamená pouze nakrájenou zeleninu, prozradíme vám pár tipů, jak ho udělat výživnější, ale zároveň pořád lehce stravitelný.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Éčka v uzeninách

Rádi si pochutnáte na klobáse nebo špekáčku? Dbejte při jejich výběru na kvalitě a ještě v obchodě si přečtěte, co obsahují. Často zde najdete dlouhou řadu tzv. éček, která ale ne vždy musí být špatná. Udělejte si v tom jasno s naším mini průvodcem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy