REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sundae – Americký sen

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sundae – je jeden z nejoblíbenějších zmrzlinových krémových dezertů v USA. Typický dezert sundae obsahuje vždy kopeček zmrzliny, který je pokrytý polevou nebo sirupem. Ve většině případů je povrch posypaný sekanými oříšky a je ozdobený šlehačkou nebo třešněmi.


Ingredience:
Rozpis na 6 pohárů:
6 ksvelkých kopečků vanilkové zmrzliny
6 kskoktejlových třešní nebo jiného ovoce
1-2 lžícenasekaných lískových oříšků
Na čokoládovou polevu:
250 gčokolády (70 % a více)
125 mlvody
80 mlšlehačky
3 lžícemásla
2 lžícerumu
2 lžícemedu
Na karamelovou polevu:
250 gcukru
80 mlhorké vody
2 lžícemedu
1 lžícemásla

Postup:

1. Do jednotlivých zmrzlinových pohárů vrstvíme v následujícím pořadí: horkou čokoládovou polevu, pak dáme pořádný kopeček vanilkové zmrzliny, horkou karamelovou zmrzlinu a nakonec poháry ozdobíme nasekanými oříšky a kopečky šlehačky
2. Sundae podáváme s koktejlovou třešní, nebo ozdobené jiným ovocem, oplatky …

Příprava čokoládové polevy:
1. Ve středně velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme vodu, šlehačku a med, na mírném ohni vše přivedeme k varu
2. Mezitím nalámeme do mísy čokoládu a necháme ji rozpustit, po minutě ji rozmícháme dohladka
3. Vše smícháme a na závěr přilijeme rum.

Příprava karamelové hmoty:
1. Máslo rozpustíme na pánvičce, přidáme horkou vodu, med a důkladně promícháme
2. Na závěr přisypeme cukr a za stálého míchání zahříváme, až se poleva zbarví do zlatohněda, je lesklá a hladká.

Doporučení:

Přípravu si samozřejmě můžeme ulehčit koupením hotové polevy a karamelu. Tento recept je jen návod, který lze různě obměňovat a přizpůsobit si podle svých chutí a fantazie!

Poznámka:

O původu a místě vzniku poháru “Sundae” se vedou vášnivé debaty mezi městy Ithacou (jižní pobřeží státu New York) a městem Two Rivers (v Manitowoc County ve státě Wisconsin), která si obě prvenství nárokují. Příprava zmrzlinového poháru je velmi jednoduchá a rychlá. Existuje několik typů sundae např: “Turtle sudae”, “Hot fudge sundae”, “Brownie sundae”, “American parfait”, “Banana split”, “Banana Foster” … Tyto poháry většinou obsahují vanilkovou zmrzlinu, sušenky, cereálie, čokoládu a také ovoce.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy