Mexická “suchá polévka” není nic jiného než vařená příloha, a “suchá polévka z rýže” je vařená rýže. Ale přeci jen to má s polévkou něco společného. Recept se v originále jmenuje “Sopa sece de arroz”.
Ingredience:
2 hrnečky | přebrané, suché rýže |
3-4 hrnečky | hovězího nebo kuřecího vývaru (lze nahradit vodou a masoxem) |
4 lžíce | oleje |
2-3 lžíce | petrželky nebo rozsekané petrželové natě |
4 ks | rajčata nebo 1 ks malého rajčatového protlaku |
2-3 ks | zelené papriky |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | cibule |
špetka pravého šafránu |
Postup:
1. V hrnci opražíme na tuku suchou rýži do světlehněda, přidáme nakrájenou cibuli, utřený česnek a rajčata a 2-3 minuty dále restujeme
2. Orestované suroviny zalijeme 3 hrnečky vývaru, přidáme papriky, šafrán a na velmi mírném zdroji tepla dusíme zaklopené 25-35 minut, až je rýže měkká, během dušení hrnec neodkrýváme (trochu zbývajícího vývaru přidáme jen, není-li rýže měkká nebo nemá-li už tekutinu)
3. Hotovou rýži posypeme hojně petrželkou nebo “cilantrem”, jak Mexičané říkají zelenému koriandru.
Hotová rýže nesmí obsahovat žádnou tekutinu!
Poznámka:1 hrnek = 2 dcl