REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Suchá rýžová polévka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mexická „suchá polévka“ není nic jiného než vařená příloha, a „suchá polévka z rýže“ je vařená rýže. Ale přeci jen to má s polévkou něco společného. Recept se v originále jmenuje „Sopa sece de arroz“.


Ingredience:
2 hrnečkypřebrané, suché rýže
3-4 hrnečkyhovězího nebo kuřecího vývaru (lze nahradit vodou a masoxem)
4 lžíceoleje
2-3 lžícepetrželky nebo rozsekané petrželové natě
4 ksrajčata nebo 1 ks malého rajčatového protlaku
2-3 kszelené papriky
2 ksstroužky česneku
2 kscibule
špetka pravého šafránu

Postup:

1. V hrnci opražíme na tuku suchou rýži do světlehněda, přidáme nakrájenou cibuli, utřený česnek a rajčata a 2-3 minuty dále restujeme
2. Orestované suroviny zalijeme 3 hrnečky vývaru, přidáme papriky, šafrán a na velmi mírném zdroji tepla dusíme zaklopené 25-35 minut, až je rýže měkká, během dušení hrnec neodkrýváme (trochu zbývajícího vývaru přidáme jen, není-li rýže měkká nebo nemá-li už tekutinu)
3. Hotovou rýži posypeme hojně petrželkou nebo „cilantrem“, jak Mexičané říkají zelenému koriandru.

Doporučení:

Hotová rýže nesmí obsahovat žádnou tekutinu!

Poznámka:

1 hrnek = 2 dcl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy