REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Studený nákyp s rumem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chutný sladký nákyp se zavařeninou a kapkou rumu, zdobený šlehačkou.


Ingredience:
Ropočet pro 5 osob:
150 ghrubé mouky
150 gmalinové nebo rybízové zavařeniny
140 gmoučkového cukru
8 ksvajec
0,5 cm utlučené vanilky
citónová kůra z 1/2 ks citrónu
hladká mouky na vysypání plechu
máslo na vymazání plechu
Na krém:
80 gmoučkového cukru
5 grýžové nebo kukuřičné moučky
1/4 lsmetany
1/8 lrumu
5 ksžloutků
tlučenou vanilku z 1 cm
Na ozdobu:
1/2 lšlehačky
30 gcukru

Postup:

1. Moučkový cukr, žloutky, citrónovou kůru a vanilku utřeme v míse (asi 15-20 minut)
2. Potom zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků současně s hrubou moukou
3. Lehce promíchané těsto rozetřeme 2,5 cm vysoko na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech
4. Upečeme rychle, v horké troubě (při teplotě kolem 190°C) dorůžova a necháme vychladnout
5. Studené upečené těsto nakrájíme na stejné menší kostky a rozdělíme je na tři díly
6. Jeden díl kostek zlehka vložíme do větší skleněné mísy a polijeme je žloutkovým krémem s rumem a ještě libovolně postříkáme malinovou (rybízovou) zavařeninou a opět dáme kostky a zase krém, zavařeninu a třetí díl kostek
7. Takto upravený nákyp necháme v chladničce asi 4 hodiny
8. Potom celý nákyp ozdobíme šlehačkou a podáváme.

Úprava krému:
1. Sladkou smetanu, moučkový cukr, žloutky, rýžovou (kukuřičnou) moučku, tlučenou vanilku dobře v kotlíku ušleháme
2. Potom postavíme kotlík do hrnce z vařící vodou a krémem na plotně tak dlouho šleháme, až trochu zahoustne
3. Za stálého šlehání necháme vychladnout
4. Do studeného krému zamícháme rum.

Doporučení:

– Nákyp bez šlehačky připravíme den před podáváním.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy