REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Studený nákyp s rumem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chutný sladký nákyp se zavařeninou a kapkou rumu, zdobený šlehačkou.


Ingredience:
Ropočet pro 5 osob:
150 ghrubé mouky
150 gmalinové nebo rybízové zavařeniny
140 gmoučkového cukru
8 ksvajec
0,5 cm utlučené vanilky
citónová kůra z 1/2 ks citrónu
hladká mouky na vysypání plechu
máslo na vymazání plechu
Na krém:
80 gmoučkového cukru
5 grýžové nebo kukuřičné moučky
1/4 lsmetany
1/8 lrumu
5 ksžloutků
tlučenou vanilku z 1 cm
Na ozdobu:
1/2 lšlehačky
30 gcukru

Postup:

1. Moučkový cukr, žloutky, citrónovou kůru a vanilku utřeme v míse (asi 15-20 minut)
2. Potom zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků současně s hrubou moukou
3. Lehce promíchané těsto rozetřeme 2,5 cm vysoko na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech
4. Upečeme rychle, v horké troubě (při teplotě kolem 190°C) dorůžova a necháme vychladnout
5. Studené upečené těsto nakrájíme na stejné menší kostky a rozdělíme je na tři díly
6. Jeden díl kostek zlehka vložíme do větší skleněné mísy a polijeme je žloutkovým krémem s rumem a ještě libovolně postříkáme malinovou (rybízovou) zavařeninou a opět dáme kostky a zase krém, zavařeninu a třetí díl kostek
7. Takto upravený nákyp necháme v chladničce asi 4 hodiny
8. Potom celý nákyp ozdobíme šlehačkou a podáváme.

Úprava krému:
1. Sladkou smetanu, moučkový cukr, žloutky, rýžovou (kukuřičnou) moučku, tlučenou vanilku dobře v kotlíku ušleháme
2. Potom postavíme kotlík do hrnce z vařící vodou a krémem na plotně tak dlouho šleháme, až trochu zahoustne
3. Za stálého šlehání necháme vychladnout
4. Do studeného krému zamícháme rum.

Doporučení:

– Nákyp bez šlehačky připravíme den před podáváním.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy