REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Studený nákyp s rumem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chutný sladký nákyp se zavařeninou a kapkou rumu, zdobený šlehačkou.


Ingredience:
Ropočet pro 5 osob:
150 ghrubé mouky
150 gmalinové nebo rybízové zavařeniny
140 gmoučkového cukru
8 ksvajec
0,5 cm utlučené vanilky
citónová kůra z 1/2 ks citrónu
hladká mouky na vysypání plechu
máslo na vymazání plechu
Na krém:
80 gmoučkového cukru
5 grýžové nebo kukuřičné moučky
1/4 lsmetany
1/8 lrumu
5 ksžloutků
tlučenou vanilku z 1 cm
Na ozdobu:
1/2 lšlehačky
30 gcukru

Postup:

1. Moučkový cukr, žloutky, citrónovou kůru a vanilku utřeme v míse (asi 15-20 minut)
2. Potom zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků současně s hrubou moukou
3. Lehce promíchané těsto rozetřeme 2,5 cm vysoko na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech
4. Upečeme rychle, v horké troubě (při teplotě kolem 190°C) dorůžova a necháme vychladnout
5. Studené upečené těsto nakrájíme na stejné menší kostky a rozdělíme je na tři díly
6. Jeden díl kostek zlehka vložíme do větší skleněné mísy a polijeme je žloutkovým krémem s rumem a ještě libovolně postříkáme malinovou (rybízovou) zavařeninou a opět dáme kostky a zase krém, zavařeninu a třetí díl kostek
7. Takto upravený nákyp necháme v chladničce asi 4 hodiny
8. Potom celý nákyp ozdobíme šlehačkou a podáváme.

Úprava krému:
1. Sladkou smetanu, moučkový cukr, žloutky, rýžovou (kukuřičnou) moučku, tlučenou vanilku dobře v kotlíku ušleháme
2. Potom postavíme kotlík do hrnce z vařící vodou a krémem na plotně tak dlouho šleháme, až trochu zahoustne
3. Za stálého šlehání necháme vychladnout
4. Do studeného krému zamícháme rum.

Doporučení:

– Nákyp bez šlehačky připravíme den před podáváním.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Češi se pomalu vrací k rybám. Nejoblíbenější je kapr a losos

Ryby si opět nachází své místo v českých jídelníčcích. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu, podle které Češi ročně snědí přes půldruhého kila rybího masa. Nejčastěji se ryby na našich talířích objevují o Vánocích. Zde se ale střetává tradice s moderní kuchyní, a zatímco část strávníků nedá dopustit na kapra, stále častěji ho na štědrovečerní tabuli nahrazuje losos.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy