V překladu “Horká kapsa”. Pokrm dostal pojmenování podle italské sopky, protože náplň z uzené mozzarelly během pečení vytéká na povrch podobně jako láva. Jedná se o kynuté těsto plněné mozzarellou, česnekem a bazalkou, zavinuté do rolády, posypané solí a rozmarýnem, v troubě upečené.
Ingredience:
Na těsto: | |
150 g | celozrnné mouky |
10 g | droždí |
120 ml | vlažné vody |
2 lžíce | olivového oleje |
1/2 lžičky | soli |
mouka na pomoučení | |
Na náplň: | |
125 g | uzené mozzarelly |
6 ks | stroužků česneku |
čerstvá bazalka | |
Na dohotovení: | |
olivový olej na potření | |
čerstvý rozmarýn na posypání | |
italská bylinková sůl na posypání |
Postup:
1. Droždí rozmíchané ve vlažné vodě spolu s olivovým olejem vlijeme k mouce promíchané se solí, dobře prohněteme a necháme asi 1 hodinu a 30 minut kynout
2. Vykynuté těsto pomoučíme, rozválíme do obdélníku, poklademe oloupanými na plátky nakrájenými stroužky česneku, bazalkou a nakrájenou uzenou mozzarellou
3. Zavineme tak, aby byl šev pod roládou, vršek potřeme olivovým olejem a na několika místech propíchneme obráceným koncem lžíce, posypeme bylinkovou solí a rozmarýnem
4. Vložíme do pekáčku vyloženým pečicím papírem, dáme do trouby vyhřáté na 200-210 °C, pečeme tak 30 minut
5. Stromboli podáváme nakrájené na silnější plátky například se zeleninovým salátem.
Náplň můžeme i různě obměňovat, běžnou ingrediencí jsou například orestované kuřecí kousky se sýrem.