Recepty z Jižního Tyrolska na sladký smažený dezert z mouky, vajec, trochy alkoholu, rozpuštěného másla a mléka. Servíruje se ještě teplý, posypaný moučkovým cukrem a ozdobený nejlépe brusinkovou marmeládou.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
280 g | hladké mouky |
40 g | rozpuštěného másla |
1/4 l | polotučného mléka |
3-4 ks | vejce |
2 polévkové lžíce | čistého alkoholu (vodka, slivovice...) |
špetka soli | |
olej na smažení | |
+ trychtýř (nálevka) | |
moučkový cukr a marmeláda na ozdobení |
Postup:
- Mouku osolíme, smícháme ji s tekutými složkami, tedy s rozpuštěným máslem, alkoholem a mlékem, toho nalijeme trochu, mícháme, přiléváme, těsto by mělo být husté, ale mírně tekuté, jako na palačinky.
- Rozpálíme větší množství oleje, do horkého oleje pomocí trychtýře naléváme těsto, děláme menší kola, postupně kola zvětšujeme. Jednotlivé straubeny smažíme dozlatova.
- Nějakou vhodnou naběračkou, ideálně rovnou, s dírkami, straubeny vytáhneme a necháme je okapat na papírovém ubrousku.
- Ještě teplé servírujeme posypané hojně moučkovým cukrem, zdobíme nějakou dobrou marmeládou, skvělá je brusinková, ale lze použít i jinou.