Jarní polévka z listů šťovíku, vody a dalších ingrediencí, dochucená smetanou s rozšlehanými vaječnými žloutky.
Ingredience:
250 g | šťovíku |
40 g | másla |
1,5 l | vody |
1/8 l | smetany |
1 lžička | škrobové moučky |
1 lžička (asi 5 g) | hladké mouky |
2 ks | žloutky |
šťáva z 1/2 ks citrónu | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Opraný a okapaný šťovík nadrobno nasekáme
2. V hrnci na rozpáleném másle šťovík krátce osmahneme, zaprášíme moukou a po troškách jej zalijeme vodou
3. Přiklopené poklicí vaříme, na mírném zdroji tepla, tak 10 minut
4. Škrobovou moučku smícháme s trochou studené vody a po částech ji zavaříme do polévky
5. Polévku sejmeme ze zdroje tepla a vmícháme do ní ve smetaně rozšlehané žloutky
6. Dle chuti vše osolíme, okořeníme pepřem a dochutíme citronovou šťávou, ihned podáváme.