REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Steak Tartare – pravý tatarský biftek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z Francie na pravý tatarský biftek z hovězí svíčkové, kýty nebo nízkého roštěnce a dalších ingrediencí.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gpravé hovězí svíčkové, kýty nebo nízkého roštěnce
4 lžíceposekaných kaparů bez nálevu
4 lžícena jemno posekané cibule
4 lžíceposekané petrželky
4 ksžloutky
špetka kajenského pepře
čerstvě pomletý černý pepř
pikantní dijonská hořčice
worcesterská omáčka
Tabasco omáčka
jemný olivový olej
citrón nakrájený na plátky
mořská sůl

Postup:

1. Syrové maso uškrábeme nožem tak, aby v něm nebyly žádné kůžičky, tuk a žilky, asi po 15 minutách odpočinutí maso ještě nasekáme nožem, aby nám vznikla jemná masová kaše
2. Hmotu osolíme, okořeníme pepřem, dochutíme Tabasco omáčkou, špetkou kajenského pepře a vše rozdělíme na 4 porce
3. Z masa vytvarujeme bochánky, položíme je na jednotlivé dezertní talíře a pomocí lžíce namočené ve studené vodě uděláme doprostřed důlky do kterých vložíme vždy po jednom syrovém žloutku (někdy se žloutky nechají v půlskořápce)
4. Masa obložíme hromádkami nakrájené cibuli, kapary a petrželky
5. Zvlášť servírujeme na talířích nebo v miskách citronové plátky, worcesterskou omáčku, hořčici a olej
6. Každý stolovník si sám umíchá biftek (zamíchá do masa žloutek, koření a pikantní omáčky) a to podle své chuti, pozor na překořenění tataráku, aby nezanikla chuť samotného masa.

Doporučení:

Někdy se k ochucení tataráku přidává kmín, mletá paprika, nebo jiné koření atd. Tatarský biftek podáváme s topinkami z bagety nebo žitného chleba potřenými česnekem.

Poznámka:

Maso na tatarský biftek musí být kvalitní, dobře odleželé.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy