Ve Francii co dům, to recept na terinu (francouzsky – terrinu). Tato terina se připravuje z několika druhů sýrů, nasekaných lískových a vlašských ořechů, medu a sušených meruněk.
Ingredience:
375 g | zralého tučného sýra s modrou plísní bez kůrky nakrájeného na kostky |
250 g | mascarpone |
3 lžíce | vlašských ořechů |
3 lžíce | lískových oříšků |
1,5 lžíce | sekaných sušených meruněk |
1 lžička | medu |
1/2 lžičky | drceného pepře |
nádoba terina nebo jiná hlubší forma |
Postup:
1. V míse vidličkou rozmačkáme 150 g mascarpone, přimícháme nahrubo podrcené ořechy, propláchnuté meruňky, pepř a med
2. V jiné misce zlehka smícháme plísňový sýr se zbytkem mascarpone tak, aby kostky zůstaly co nejvíce v celku
3. Formu vyložíme potravinářskou fólií tak, aby přečnívala
4. Třetinu sýrové směsi rozprostřete na dno, další vrstvu vytvoříme ze směsi ořechů a na ni poklademe zbytek sýrové hmoty
5. Povrch naplněné teriny uhladíme a zakryjeme přečnívající fólií, necháme v lednici nejméně 1 hodinu tuhnout
6. Před podáváním terinu vyklopíme z nádoby, fólii odstraníme a nakrájíme na plátky, servírujeme například jako předkrm s pečivem.
Jako přílohu k sýrové terině můžeme podávat například medovou omáčkou s ořechy.