Vánoční pečené cukroví z mouky, cukru, vajíček, kypřícího prášku, jedlé sody a zázvoru.
Ingredience:
420 g | moučkového cukru |
210 g | polohrubé mouky |
210 g | hladké mouky |
8 g | mletého zázvoru |
3 ks | celá vejce |
3 ks | žloutky |
1 sáček | prášek do pečiva |
1 lžička | sušené citrónové kůry |
1/2 lžičky | jedlé sody |
pečící papír |
Postup:
1. V míse promícháme vejce se žloutky, cukr, mletý zázvor a citronovou kůrou, tak dlouho, až vše zhoustne
2. Přidáme obě mouky smíchané s práškem do pečiva a sodou, vypracujeme těsto
3. Připravené těsto vyválíme na 3/
4 cm silný plát a vykrajujeme z něj tvary zázvorkovou formičkou
4. Tvary klademe na pečícím papírem vyložené plechy a necháme je minimálně 3 hodiny vyschnout
5. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C, až budou zázvorky zespodu nafouklé, jinak musí mít bílou barvu (nejlépe se pozná, je-li zázvorka upečená, když jednu zdvihneme a podíváme se na její spodní část, musí držet pohromadě a zespodu zůstat skoro nepoznatelně narůžovělá).