Jedna z variant oblíbené srbské směsi tak oblíbené v restauracích v minulém století. Recept na srbskou směs, připravenou, kromě jiného, z vepřového plecka, krájených rajčaty z plechovky, sterilovaného hrášku, vývaru z kostí, zelených paprik…
Ingredience:
750 g | vepřového plecka |
400 g | plechovka krájených rajčat |
150 g | sterilovaného hrášku |
50 g | slaniny |
2 dl | vývaru z kostí |
2 ks | zelené papriky |
2 ks | cibule |
2 lžíce | rajského protlaku |
sladká mletá paprika | |
mletý černý pepř | |
mletý kmín | |
sádlo | |
sůl |
Postup:
- Plecko nakrájíme na větší kostky tak 3×3 cm velké.
- Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli s kostičkami slaniny. Přidáme kostky plecka, poprášíme mletou paprikou, mletým kmínem, osolíme a orestujeme ze všech stran.
- Maso podlijeme vývarem a šťávou z konzervovaných rajčat, přidáme rajský protlak, dusíme, za občasného promíchání, do měkka.
- Když je maso měkké, přidáme zelenou papriku, necháme změknout, potom vložíme kousky sterilovaných rajčat, sterilovaný hrášek a necháme prohřát.
- Podle chuti směs přisolíme, opepříme, podáváme s rýží nebo knedlíkem, nebo také s čerstvým chlebem.
Text i foto: D. M.