REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Střekovský závitek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Starý regionální recept ze severních Čech. Často býval na jídelníčku RAJ restaurací a jídelen v období totality. Jde o plátky vepřového zamotané do tvaru závitků a nadité uzeninovo-zelnou směsí, podušené v hrnci, servírované podlité načervenalou omáčkou vzniklou z dušení závitků, nastavenou okurky a žampiony.


Ingredience:
600 gvepřové kýty
200 gčerstvého zelí
100 grajského protlaku
100 gsterilovaných okurek
100 gsterilovaných žampionů
100 gslaniny
1 dlsladké smetany
1 dlvývaru
2 kscibule + 1 ks cibule pod maso
2-4 kstenké párky
červená paprika
hladká mouka
pepř
sůl

Postup:

1. Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme
2. Zelí nakrájíme na proužky, párky na kolečka, cibuli a slaninu na kostičky a vše chvíli podusíme na oleji (jednu cibuli si necháme na později)
3. Dušenou směs osolíme, opepříme a potřeme jí vepřové plátky
4. Plátky spíchneme párátky a na cibulovém základě opečeme ze všech stran
5. Přidáme vývar, rajský protlak, červenou papriku, osolíme, opeříme a dusíme pod pokličkou, až maso změkne
6. Nakonec přidáme do omáčky nakrájené okurky a žampiony, omáčku zjemníme smetanou, ve které jsme rozmíchali lžíci hladké mouky 7. Podáváme s knedlíkem nebo rýží.

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy