Opečené špízy z drůbežích jater obalených anglickou slaninou, pórku a pomeranče, podávané s omáčkou.
Ingredience:
400 g | drůbežích jater |
150 g | tenkých plátků anglické slaniny |
100 ml | bílého vína |
1-2 ks | pomeranče (podle velikosti) |
1 ks | většího pórku |
2 lžíce | medu |
1/2 lžičky | tymiánu |
špetka skořice | |
mletý bílý pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Drůbeží játra omyjeme, osušíme, zbavíme blan, nakrájíme na kostky, každý kousek obalíme plátkem anglické slaniny a zajistíme kouskem párátka
2. Pórek oloupeme a nakrájíme na silná kolečka nebo špalíčky, oloupaný pomeranč nakrájíme na kostky
3. Na špízové jehly nebo špejle napichujeme střídavě játra ve slanině, pórek a pomeranč
4. Ve velké pánvi na rozehřátém oleji špízy zvolna opékáme ze všech stran (6-8 minut), pak je osolíme, opepříme a uložíme v teple
5. Do vypečené šťávy přidáme med, koření, sůl, bílé víno a asi 5 minut povaříme, potom špízy vložíme zpět do omáčky, prohřejeme a ihned podáváme s rýží a hlávkovým salátem.