Na otevřeném ohni upečený marinovaný bůček spolu s krkovicí, napíchaný na velké grilovací jehle, proložený cibulí, během opékaní potíraný lákem.
Ingredience:
3,5 kg | vepřové krkovice |
2,5 kg | vepřového bůčku |
1,5-2 kg | cibule |
Na marinádu a lák na potírání: | |
2 l | slunečnicového oleje |
2 palice | česneku |
1-2 sáčky | grilovacího koření |
1 sáček | koření gyros |
Ostatní: | |
(sůl), nakládané okurky, čerstvý chléb, zeleninový salát ... |
Postup:
1. Nejprve si připravíme marinádu a lák na potírání masa; do velké mísy nebo hrnce nalijeme olej, přidáme koření a prolisovaný česnek
2. Maso nakrájíme na 2-4 cm silné plátky, mírně rukou naklepeme, naložíme do připravené marinády, necháme 2-4 dny marinovat
3. Okapané maso napícháme střídavě na velký rožeň určený ke grilování selat, postupně skládáme k sobě na těsno plátky krkovičky, bůčku a půlky oloupaných cibulí, vše opakujeme až vytvoříme celý špíz, který pak ještě co nejvíce z bou stran přimáčkneme k sobě
4. Opékáme na venkovním nebo i vnitřním ohni, jen na teple a uhlících, plameny nesmí ošlehávat maso (tyč špízu by se měla točit), během opékání maso pravidelně okrajujeme a potíráme lákem 5. Servírujeme s čerstvým chlebem, kyselými okurkami, hořčicí …
Pokud seženete grilovací koření bez soli, musí se maso před grilováním také osolit, v opačném případě není nutné solit, nebo jen opatrně, podle chuti.