REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špikované kuřecí prso na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Uzeným bokem prošpikovaná kuřecí prsa, zprudka opečená na sádle, podušená spolu se zeleninou a kořením, servírovaná s omáčkou z výpeku spolu s domácími knedlíky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
2 ksvelká kuřecí prsa
1 ksmenší petržele
1 kskousek celeru
1 ksvětší mrkve
1 kscibule
200 gprorostlého uzeného boku
250 mlsmetany na šlehání
200 mlvývaru
2 lžícesádla
1 lžícemásla
koření: bobkový list, nové koření, jalovec, tymián, pepř
hořčice
citron
vývar
cukr
sůl
Ostatní: zakysaná smetana, brusinková zavařenina
Na knedlíky:
350 ghrubé mouky
20 gkvasnic
150 mlmléka
1 ksstarší žemle
1 ksvejce
špetku cukru
sůl

Postup:

1. Kuřecí prsa osolíme, opepříme a naplníme klínky prorostlého boku, smotáme provázkem a opečeme zprudka na sádle
2. Maso vytáhneme, do výpeku vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu, opečeme dozlatova, pak přidáme cibuli, divoké koření, jalovec, tymián, cukr, necháme zkaramelizovat, nakonec přidáme vývar a po 20 minutách i kuře
3. Dusíme dalších dvacet minut
4. Kuře opět vyjmeme, omáčku propasírujeme, pokud bude řídká, zahustíme jíškou a dochutíme hořčici, cukrem a citronem, zjemníme máslem
5. Maso ozdobně nakrájíme a podáváme s omáčkou z výpeku, zdobíme brusinkovou zavařeninou a zakysanou smetanou. Příprava knedlíku: 1. Do mísy prosejeme hrubou mouku, uděláme v ní důlek, rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, zalijeme třetinou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek
2. Přidáme zbytek mléka, vejce, osolíme, vytvoříme řidší těsto, do něhož dáme nakrájenou žemli, řádně prohněteme, necháme vykynout
3. Formujeme šišky, které zavařujeme 20 minut v osolené vodě.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy