REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špikované kuřecí prso na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Uzeným bokem prošpikovaná kuřecí prsa, zprudka opečená na sádle, podušená spolu se zeleninou a kořením, servírovaná s omáčkou z výpeku spolu s domácími knedlíky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
2 ksvelká kuřecí prsa
1 ksmenší petržele
1 kskousek celeru
1 ksvětší mrkve
1 kscibule
200 gprorostlého uzeného boku
250 mlsmetany na šlehání
200 mlvývaru
2 lžícesádla
1 lžícemásla
koření: bobkový list, nové koření, jalovec, tymián, pepř
hořčice
citron
vývar
cukr
sůl
Ostatní: zakysaná smetana, brusinková zavařenina
Na knedlíky:
350 ghrubé mouky
20 gkvasnic
150 mlmléka
1 ksstarší žemle
1 ksvejce
špetku cukru
sůl

Postup:

1. Kuřecí prsa osolíme, opepříme a naplníme klínky prorostlého boku, smotáme provázkem a opečeme zprudka na sádle
2. Maso vytáhneme, do výpeku vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu, opečeme dozlatova, pak přidáme cibuli, divoké koření, jalovec, tymián, cukr, necháme zkaramelizovat, nakonec přidáme vývar a po 20 minutách i kuře
3. Dusíme dalších dvacet minut
4. Kuře opět vyjmeme, omáčku propasírujeme, pokud bude řídká, zahustíme jíškou a dochutíme hořčici, cukrem a citronem, zjemníme máslem
5. Maso ozdobně nakrájíme a podáváme s omáčkou z výpeku, zdobíme brusinkovou zavařeninou a zakysanou smetanou. Příprava knedlíku: 1. Do mísy prosejeme hrubou mouku, uděláme v ní důlek, rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, zalijeme třetinou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek
2. Přidáme zbytek mléka, vejce, osolíme, vytvoříme řidší těsto, do něhož dáme nakrájenou žemli, řádně prohněteme, necháme vykynout
3. Formujeme šišky, které zavařujeme 20 minut v osolené vodě.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Parádní sváteční jednohubky za pár minut!

Vánoce, Silvestr, novoroční oslavy, rodinná setkání, ale i spontánní posezení se sousedy či s přáteli – to vše jsou příležitosti pro skvělé občerstvení! Chcete mít jistotu, že vás žádná taková situace nezaskočí? Pak se spolehněte na Rio Mare Paté – fantastické rybí krémy, které jsou spolehlivým pomocníkem a všestranným parťákem na přípravu rychlé večeře, zdravé chuťovky nebo parádního pohoštění po kterém se doslova „zapráší“. Zde trocha inspirace…

číst dále ...

Sváteční tabule z kvalitních surovin

Začínáte s blížícím se koncem roku pomaličku hodnotit, jaký vůbec byl? Zkuste to z kulinárního pohledu. Kolik jste objevili nových receptů? Jaké nové potraviny nebo výrobky jste ochutnali? A zaměřili jste se spíše na kvalitu než na kvantitu? Pokud ano, opravdu máte z čeho vybírat. S orientací vám totiž už téměř 20 let pomáhají také značky kvality potravin, které označují výrobky mimořádné kvality i chuti. Nejznámější z nich je Klasa a v současnosti si její logo s hrdostí vystavuje na svém obalu téměř 1000 produktů. Další populární značku, Regionální potravinu, která podporuje lokální výrobce, obdrželo více než 500 výrobků. Je příjemné vědět, že kvalita našich výrobků rok od roku stoupá. Věřme, že tak tomu bude i v roce 2022. Dost už bylo slov, pojďme do kuchyně uspokojit naše chuťové buňky.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Bramborový salát – klenot Vánoc, který na sváteční tabuli nesmí chybět!

Ať už patříte mezi stoprocentní milovníky klasických českých Vánoc, nebo žádné osvědčené tradice nikdy a nijak neprožíváte, typickou štědrovečerní večeři si nejspíš ujít jen tak nenecháte. Vánoční bramborový salát ve svých nejrůznějších podobách totiž obvykle nechybí v žádné domácnosti. Co by to taky bylo za svátky bez tohoto oblíbeného pokrmu?

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy