REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špikovaný králík pečený na česneku a rozmarýnu, kroupy se špenátem a jarní cibulkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Porce nebo nohy králíka prošpikované špekem, nejprve orestované, pak pečené v troubě spolu s dalšími ingrediencemi, podlité vodou, později i růžovým vínem, servírované s vařenými, pak zapečenými kroupami dochucenými, kromě jiného, listy špenátu a jarní cibulkou.


Ingredience:
1 kskrálíka nebo 4 nohy
1 ksvětší cibule
6-8 ksstroužků česneku
3-4 kssnítky rozmarýnu
100 ganglické slaniny
80 gšpeku
0,3 lvody
0,2 lrůžového vína
čerstvě pomletý černý pepř
olej
sůl
Na kroupy:
400-500 gječných krup (č.10)
100 ganglické slaniny
4-5 ksstroužků česneku
1/2 svazkujarní cibulky
2 lžícesádla
1 lžícesušené drcené majoránky
2 hrstičerstvých listů špenátu
voda
pepř
sůl

Postup:
  1. Králíka naporcujeme, jednotlivé porce prošpikujeme klínky slaniny, do masa vetřeme sůl, okořeníme pepřem, nakonec potřeme prolisovaným česnekem
  2. Připravené porce králíka zprudka krátce opečeme na oleji, pěkně z obou stran
  3. Do zapékací misky nebo pekáčku vložíme opečené porce králíka, čtvtky cibule, několik stroužků česneku, kostičky anglické slaniny a špeku, podlijeme vodou
  4. Pečeme zaklopené v troubě vyhřáté na 190-200 °C tak 30 až 40 minut
  5. Odklopíme, maso přelijeme výpekem, poklademe na něj snítky rozmarýnu a zaklopené pečeme dalších cca 30 minut
  6. Nakonec králíka dopékáme na bravu dalších 15 minut, odklopeného, přelitého výpekem a růžovým vínem
  7. Jednotlivé porce králíka servírujeme spolu s kroupami.

Příprava přílohy:

  1. Kroupy nasypeme do vhodné nádoby, zalijeme vlažnou vodou, propereme a scedíme
  2. Dáme do hrnce a přidáme vodu, které by mělo být zhruba 4-5x více než krup, necháme 30 minut odstát
  3. Vodu osolíme a vše přivedeme k varu, vaříme do změknutí, tedy podle velikosti krup 20 až 30 minut, pak je scedíme a necháme důkladně okapat a proschnout
  4. Připravíme si kroupy; pekáček vymažeme sádlem, slaninu pokrájíme na kostičky a orestujeme ji, přidáme na kostičky pokrájenou jarní cibulku, chvíli restujeme, pak i listy špenátu, ty necháme zavadnout
  5. Kroupy dáme do mísy, přidáme slaninu s cibulkou a špenátem, utřený česnek, dochutíme solí, pepřem a majoránkou a vše důkladně promícháme, přendáme do pekáčku
  6. V troubě na 170 °C zapékáme cca 30 minut.
Doporučení:

Jako další přílohu volíme například nakládanou červenou řepu.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy