Porce nebo nohy králíka prošpikované špekem, nejprve orestované, pak pečené v troubě spolu s dalšími ingrediencemi, podlité vodou, později i růžovým vínem, servírované s vařenými, pak zapečenými kroupami dochucenými, kromě jiného, listy špenátu a jarní cibulkou.
Ingredience:
1 ks | králíka nebo 4 nohy |
1 ks | větší cibule |
6-8 ks | stroužků česneku |
3-4 ks | snítky rozmarýnu |
100 g | anglické slaniny |
80 g | špeku |
0,3 l | vody |
0,2 l | růžového vína |
čerstvě pomletý černý pepř | |
olej | |
sůl | |
Na kroupy: | |
400-500 g | ječných krup (č.10) |
100 g | anglické slaniny |
4-5 ks | stroužků česneku |
1/2 svazku | jarní cibulky |
2 lžíce | sádla |
1 lžíce | sušené drcené majoránky |
2 hrsti | čerstvých listů špenátu |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Králíka naporcujeme, jednotlivé porce prošpikujeme klínky slaniny, do masa vetřeme sůl, okořeníme pepřem, nakonec potřeme prolisovaným česnekem
- Připravené porce králíka zprudka krátce opečeme na oleji, pěkně z obou stran
- Do zapékací misky nebo pekáčku vložíme opečené porce králíka, čtvtky cibule, několik stroužků česneku, kostičky anglické slaniny a špeku, podlijeme vodou
- Pečeme zaklopené v troubě vyhřáté na 190-200 °C tak 30 až 40 minut
- Odklopíme, maso přelijeme výpekem, poklademe na něj snítky rozmarýnu a zaklopené pečeme dalších cca 30 minut
- Nakonec králíka dopékáme na bravu dalších 15 minut, odklopeného, přelitého výpekem a růžovým vínem
- Jednotlivé porce králíka servírujeme spolu s kroupami.
Příprava přílohy:
- Kroupy nasypeme do vhodné nádoby, zalijeme vlažnou vodou, propereme a scedíme
- Dáme do hrnce a přidáme vodu, které by mělo být zhruba 4-5x více než krup, necháme 30 minut odstát
- Vodu osolíme a vše přivedeme k varu, vaříme do změknutí, tedy podle velikosti krup 20 až 30 minut, pak je scedíme a necháme důkladně okapat a proschnout
- Připravíme si kroupy; pekáček vymažeme sádlem, slaninu pokrájíme na kostičky a orestujeme ji, přidáme na kostičky pokrájenou jarní cibulku, chvíli restujeme, pak i listy špenátu, ty necháme zavadnout
- Kroupy dáme do mísy, přidáme slaninu s cibulkou a špenátem, utřený česnek, dochutíme solí, pepřem a majoránkou a vše důkladně promícháme, přendáme do pekáčku
- V troubě na 170 °C zapékáme cca 30 minut.
Jako další přílohu volíme například nakládanou červenou řepu.
Poznámka:Foto: Naďa Indruchová
Špikované kuřecí prso na smetaně
Špíz z vepřové panenky s pečenými brambory a domácí majonézou