REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špikovaný králík pečený na česneku a rozmarýnu, kroupy se špenátem a jarní cibulkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Porce nebo nohy králíka prošpikované špekem, nejprve orestované, pak pečené v troubě spolu s dalšími ingrediencemi, podlité vodou, později i růžovým vínem, servírované s vařenými, pak zapečenými kroupami dochucenými, kromě jiného, listy špenátu a jarní cibulkou.


Ingredience:
1 kskrálíka nebo 4 nohy
1 ksvětší cibule
6-8 ksstroužků česneku
3-4 kssnítky rozmarýnu
100 ganglické slaniny
80 gšpeku
0,3 lvody
0,2 lrůžového vína
čerstvě pomletý černý pepř
olej
sůl
Na kroupy:
400-500 gječných krup (č.10)
100 ganglické slaniny
4-5 ksstroužků česneku
1/2 svazkujarní cibulky
2 lžícesádla
1 lžícesušené drcené majoránky
2 hrstičerstvých listů špenátu
voda
pepř
sůl

Postup:
  1. Králíka naporcujeme, jednotlivé porce prošpikujeme klínky slaniny, do masa vetřeme sůl, okořeníme pepřem, nakonec potřeme prolisovaným česnekem
  2. Připravené porce králíka zprudka krátce opečeme na oleji, pěkně z obou stran
  3. Do zapékací misky nebo pekáčku vložíme opečené porce králíka, čtvtky cibule, několik stroužků česneku, kostičky anglické slaniny a špeku, podlijeme vodou
  4. Pečeme zaklopené v troubě vyhřáté na 190-200 °C tak 30 až 40 minut
  5. Odklopíme, maso přelijeme výpekem, poklademe na něj snítky rozmarýnu a zaklopené pečeme dalších cca 30 minut
  6. Nakonec králíka dopékáme na bravu dalších 15 minut, odklopeného, přelitého výpekem a růžovým vínem
  7. Jednotlivé porce králíka servírujeme spolu s kroupami.

Příprava přílohy:

  1. Kroupy nasypeme do vhodné nádoby, zalijeme vlažnou vodou, propereme a scedíme
  2. Dáme do hrnce a přidáme vodu, které by mělo být zhruba 4-5x více než krup, necháme 30 minut odstát
  3. Vodu osolíme a vše přivedeme k varu, vaříme do změknutí, tedy podle velikosti krup 20 až 30 minut, pak je scedíme a necháme důkladně okapat a proschnout
  4. Připravíme si kroupy; pekáček vymažeme sádlem, slaninu pokrájíme na kostičky a orestujeme ji, přidáme na kostičky pokrájenou jarní cibulku, chvíli restujeme, pak i listy špenátu, ty necháme zavadnout
  5. Kroupy dáme do mísy, přidáme slaninu s cibulkou a špenátem, utřený česnek, dochutíme solí, pepřem a majoránkou a vše důkladně promícháme, přendáme do pekáčku
  6. V troubě na 170 °C zapékáme cca 30 minut.
Doporučení:

Jako další přílohu volíme například nakládanou červenou řepu.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy