REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špikovaný králík pečený na česneku a rozmarýnu, kroupy se špenátem a jarní cibulkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Porce nebo nohy králíka prošpikované špekem, nejprve orestované, pak pečené v troubě spolu s dalšími ingrediencemi, podlité vodou, později i růžovým vínem, servírované s vařenými, pak zapečenými kroupami dochucenými, kromě jiného, listy špenátu a jarní cibulkou.


Ingredience:
1 kskrálíka nebo 4 nohy
1 ksvětší cibule
6-8 ksstroužků česneku
3-4 kssnítky rozmarýnu
100 ganglické slaniny
80 gšpeku
0,3 lvody
0,2 lrůžového vína
čerstvě pomletý černý pepř
olej
sůl
Na kroupy:
400-500 gječných krup (č.10)
100 ganglické slaniny
4-5 ksstroužků česneku
1/2 svazkujarní cibulky
2 lžícesádla
1 lžícesušené drcené majoránky
voda
pepř
sůl

Postup:
  1. Králíka naporcujeme, jednotlivé porce prošpikujeme klínky slaniny, do masa vetřeme sůl, okořeníme pepřem, nakonec potřeme prolisovaným česnekem
  2. Připravené porce králíka zprudka krátce opečeme na oleji, pěkně z obou stran
  3. Do zapékací misky nebo pekáčku vložíme opečené porce králíka, čtvtky cibule, několik stroužků česneku, kostičky anglické slaniny a špeku, podlijeme vodou
  4. Pečeme zaklopené v troubě vyhřáté na 190-200 °C tak 30 až 40 minut
  5. Odklopíme, maso přelijeme výpekem, poklademe na něj snítky rozmarýnu a zaklopené pečeme dalších cca 30 minut
  6. Nakonec králíka dopékáme na bravu dalších 15 minut, odklopeného, přelitého výpekem a růžovým vínem
  7. Jednotlivé porce králíka servírujeme spolu s kroupami.

Příprava přílohy:

  1. Kroupy nasypeme do vhodné nádoby, zalijeme vlažnou vodou, propereme a scedíme
  2. Dáme do hrnce a přidáme vodu, které by mělo být zhruba 4-5x více než krup, necháme 30 minut odstát
  3. Vodu osolíme a vše přivedeme k varu, vaříme do změknutí, tedy podle velikosti krup 20 až 30 minut, pak je scedíme a necháme důkladně okapat a proschnout
  4. Připravíme si kroupy; pekáček vymažeme sádlem, slaninu pokrájíme na kostičky a orestujeme ji, přidáme na kostičky pokrájenou jarní cibulku, chvíli restujeme, pak i listy špenátu, ty necháme zavadnout
  5. Kroupy dáme do mísy, přidáme slaninu s cibulkou a špenátem, utřený česnek, dochutíme solí, pepřem a majoránkou a vše důkladně promícháme, přendáme do pekáčku
  6. V troubě na 170 °C zapékáme cca 30 minut.
Doporučení:

Jako další přílohu volíme například nakládanou červenou řepu.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy