REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špikovaná jehněčí pečeně, dušený špenát, bramborový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prošpikované jehněčí maso získá špikováním další rozměr a již tak skvělé maso se stane po upečení prostě neodolatelnou dobrotou pro většinu strávníků. Spolu s bramborovým knedlíkem a podušeným špenátem pak vytvoříme prostě vynikající menu. Kýtu, v tomto případě, špikujeme anglickou slaninou a česnekovo-rozmarýnovou směsí.


Ingredience:
1-1,2 kgjehněčí kýty
120 ganglické slaniny
100 gšpeku
4 ksstroužky česneku
2 kssnítky rozmarýnu
2 lžičkyrostlinného oleje
1 plochá lžičkasoli
voda na podlévání
máslo + olej
pepř
sůl
Na bramborový knedlík:
500 gden předem ve slupce uvařených brambor
250 gdětské krupičky
1 ksvejce
mírně osolená voda na uvaření knedlíků
hrubá mouka dle potřeby
voda do těsta
sůl
Na dušený špenát:
500-600 gčerstvého listového špenátu
2-3ksstroužky česneku
2 ksšalotky
olivový olej
pepř
sůl

Postup:
  1. Z anglické slaniny nakrájíme klínky, které necháme v mrazničce ztvrdnout
  2. Připravíme si špikovací směs; oloupané stroužky česneku prolisujeme, hodíme do nádoby mixéru, přidáme lístky rozmarýnu, sůl, olej, pepř a na kostičky pokrájený špek, vše rozmixujeme na kaši
  3. Kýtu nožem provrtáme na několika místech, prošpikujeme ji klínky anglické slaniny, další otvory vyplníme špikovací směsí, celou kýtu nakonec osolíme a okořeníme pepřem
  4. Na rozpuštěném másle doplněném o lžíci oleje kýtu zprudka opečeme ze všech stran, aby se maso pěkně zatáhlo
  5. Maso vložíme do pekáčku, podlijeme trochou studené vody, pečme zaklopené v troubě vyhřáté na 180-190 °C tak 120 minut, odklopené na barvu dalších 30 minut, během pečení maso několikrát přelijeme šťávou z výpeku a dle potřeby podléváme
  6. Upečené maso nakrájíme na silnější plátky a podáváme, v tomto případě, s podušeným špenátem a bramborovým knedlíkem, mírně podlité šťávou z výpeku.

Příprava bramborového knedlíku:

  1. Den předem brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé oloupeme a prolisujeme
  2. Druhý den do brambor zapracujeme dětskou krupičku, sůl, vejce a vytvarujeme dva válečky
  3. Dáme do vroucí osolené vody a zvolna vaříme asi 20 minut
    Po zavaření knedlíky opatrně nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu
  4. Uvařené knedlíky vyndáme a nakrájíme na plátky.

Příprava špenátu:

  1. Na pánev nalijeme trochu olivového oleje, přidáme šalotky a jemně nasekaný česnek, necháme zesklovatět
  2. Do základu natrháme očištěný a propláchnutý špenát, dusíme maximálně 5 minut, pak dochutíme solí a pepřem (nepodléváme).
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

Mezinárodní den koktejlů (13. května) se nezadržitelně blíží. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu

Farmářské, domácí, ze statku či od babičky. Takovými přízvisky se obaly produktů na pultech obchodních řetězců jen hemží. Nenechte se lehce zmást líbivými názvy. Pokud hledáte opravdovou bio kvalitu, je nutné se řídit certifikovanými značkami, jen podle nich totiž poznáte, co opravdu kupujete. Jak se ale ve značení vyznat, co přesně symboly znamenají a na co si dát pozor?

číst dále ...

Osvěžující ledové čaje, nanuky bez konzervantů a limonády z přírody. Domácí letní nápoje si připravíte jako nic

Limonády a nanuky patří k létu stejně jako prázdniny nebo plná koupaliště. Bez nich by to prostě nebylo ono! Pro kýžené sladké osvěžení přitom ani nemusíte do obchodu, domácí ledový čaj nebo nanuk z přírodní ovocné šťávy si zvládnete připravit i sami doma – trvá to pár minut a výsledek je učiněná lahoda.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy