REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špikovaná jehněčí pečeně, dušený špenát, bramborový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prošpikované jehněčí maso získá špikováním další rozměr a již tak skvělé maso se stane po upečení prostě neodolatelnou dobrotou pro většinu strávníků. Spolu s bramborovým knedlíkem a podušeným špenátem pak vytvoříme prostě vynikající menu. Kýtu, v tomto případě, špikujeme anglickou slaninou a česnekovo-rozmarýnovou směsí.


Ingredience:
1-1,2 kgjehněčí kýty
120 ganglické slaniny
100 gšpeku
4 ksstroužky česneku
2 kssnítky rozmarýnu
2 lžičkyrostlinného oleje
1 plochá lžičkasoli
voda na podlévání
máslo + olej
pepř
sůl
Na bramborový knedlík:
500 gden předem ve slupce uvařených brambor
250 gdětské krupičky
1 ksvejce
mírně osolená voda na uvaření knedlíků
hrubá mouka dle potřeby
voda do těsta
sůl
Na dušený špenát:
500-600 gčerstvého listového špenátu
2-3ksstroužky česneku
2 ksšalotky
olivový olej
pepř
sůl

Postup:
  1. Z anglické slaniny nakrájíme klínky, které necháme v mrazničce ztvrdnout
  2. Připravíme si špikovací směs; oloupané stroužky česneku prolisujeme, hodíme do nádoby mixéru, přidáme lístky rozmarýnu, sůl, olej, pepř a na kostičky pokrájený špek, vše rozmixujeme na kaši
  3. Kýtu nožem provrtáme na několika místech, prošpikujeme ji klínky anglické slaniny, další otvory vyplníme špikovací směsí, celou kýtu nakonec osolíme a okořeníme pepřem
  4. Na rozpuštěném másle doplněném o lžíci oleje kýtu zprudka opečeme ze všech stran, aby se maso pěkně zatáhlo
  5. Maso vložíme do pekáčku, podlijeme trochou studené vody, pečme zaklopené v troubě vyhřáté na 180-190 °C tak 120 minut, odklopené na barvu dalších 30 minut, během pečení maso několikrát přelijeme šťávou z výpeku a dle potřeby podléváme
  6. Upečené maso nakrájíme na silnější plátky a podáváme, v tomto případě, s podušeným špenátem a bramborovým knedlíkem, mírně podlité šťávou z výpeku.

Příprava bramborového knedlíku:

  1. Den předem brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé oloupeme a prolisujeme
  2. Druhý den do brambor zapracujeme dětskou krupičku, sůl, vejce a vytvarujeme dva válečky
  3. Dáme do vroucí osolené vody a zvolna vaříme asi 20 minut
    Po zavaření knedlíky opatrně nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu
  4. Uvařené knedlíky vyndáme a nakrájíme na plátky.

Příprava špenátu:

  1. Na pánev nalijeme trochu olivového oleje, přidáme šalotky a jemně nasekaný česnek, necháme zesklovatět
  2. Do základu natrháme očištěný a propláchnutý špenát, dusíme maximálně 5 minut, pak dochutíme solí a pepřem (nepodléváme).
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy