REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špenátový salát s nivou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento salát chutná skvěle studený, ale i teplý!


Ingredience:
Rozpis na 6 porcí:
500 gcherry rajčátek
200 gplátkové anglické slaniny
100 gnivy nebo roquefortu
4 hrstibaby špenátu
1 hrstbazalkových lístků
5 lžicvlašských ořechů
1 ksstroužek česneku
trochu olivového oleje
černý mletý pepř
sůl
Na zálivku:
4 lžíceslunečnicového oleje
2 lžícevinného octa

Postup:

1. Omytá, okapaná a na půlky nakrájená rajčátka dáme do malého pekáčku, potřeme je propasírovaným česnekem, osolíme, dochutíme pepřem, pokapeme olejem a dáme péct na 15 minut do trouby vyhřáté na 190 °C
2. Do trouby dáme na sucho péci i ořechy, po několika minutách zkřehnou, pak je nasekáme
3. Ve větší míse smícháme špenát a bazalku a lehce okořeníme
4. Plátky slaniny na sucho vysmažíme na pánvičce, pak slaninu zakápneme olivovým olejem, udržujeme v teple
5. Vinný ocet smícháme se slunečnicovým olejem, přivedeme k varu, pak zálivkou salát přelijeme
6. S rajčaty a slaninou promícháme ostatní ingredience těsně před podáním, povrch salátu zdobíme kostečkami nakrájeného sýra a ořechy.

Doporučení:

Studený salát můžeme na pánvičce na rozpuštěném másle nechat zvadnout a sýr rozpustit, promícháme a podáváme k masu nebo i samotné.

Poznámka:

Salát servírovaný studený můžeme doplnit i o další ingredience, jako o olivy, listy klasického salátu, snítky bylinek …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy