REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špenátový salát s nivou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento salát chutná skvěle studený, ale i teplý!


Ingredience:
Rozpis na 6 porcí:
500 gcherry rajčátek
200 gplátkové anglické slaniny
100 gnivy nebo roquefortu
4 hrstibaby špenátu
1 hrstbazalkových lístků
5 lžicvlašských ořechů
1 ksstroužek česneku
trochu olivového oleje
černý mletý pepř
sůl
Na zálivku:
4 lžíceslunečnicového oleje
2 lžícevinného octa

Postup:

1. Omytá, okapaná a na půlky nakrájená rajčátka dáme do malého pekáčku, potřeme je propasírovaným česnekem, osolíme, dochutíme pepřem, pokapeme olejem a dáme péct na 15 minut do trouby vyhřáté na 190 °C
2. Do trouby dáme na sucho péci i ořechy, po několika minutách zkřehnou, pak je nasekáme
3. Ve větší míse smícháme špenát a bazalku a lehce okořeníme
4. Plátky slaniny na sucho vysmažíme na pánvičce, pak slaninu zakápneme olivovým olejem, udržujeme v teple
5. Vinný ocet smícháme se slunečnicovým olejem, přivedeme k varu, pak zálivkou salát přelijeme
6. S rajčaty a slaninou promícháme ostatní ingredience těsně před podáním, povrch salátu zdobíme kostečkami nakrájeného sýra a ořechy.

Doporučení:

Studený salát můžeme na pánvičce na rozpuštěném másle nechat zvadnout a sýr rozpustit, promícháme a podáváme k masu nebo i samotné.

Poznámka:

Salát servírovaný studený můžeme doplnit i o další ingredience, jako o olivy, listy klasického salátu, snítky bylinek …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy