Noky z mouky, nastrouhaného tvrdého sýra, podušeného špenátu a dalších ingrediencí, uvařené ve vodě, servírované s rajčatovou omáčkou. Recept paní Karolíny Kamberské z pořadu “Karolína, domácí kuchařka” uvedeného na obrazovce TV Prima.
Ingredience:
Na noky: | |
230 g | tučného tvarohu |
150 g | listového špenátu |
70 g | strouhaného ementálu |
70 g | hrubé mouky |
2 lžíce | smetany ke šlehání |
1 lžíce | másla |
2 ks | vaječné žloutky |
1 ks | vejce |
1 ks | malé cibule |
muškátový oříšek | |
voda | |
pepř | |
sůl | |
Na omáčku: | |
1 kg | velkých zralých rajčat |
3 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | rajčatového protlaku |
4 ks | stroužky česneku, na tenké plátky |
dle chuti chilli paprička, na tenká kolečka | |
sůl | |
Ostatní: | |
čerstvá bazalka na posypání | |
mouka na poprášení noků, mouka na poprášení plechu nebo papír na pečení |
Postup:
1. Pokrájenou cibulku opečeme na másle dosklovata
2. Přidáme celé listy špenátu (aby zbytečně nepouštěl šťávu), promícháme a dusíme cca 5 minut, osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ a vypneme plamen, necháme ještě chvilku stát, pak špenát na prkénku pokrájíme nožem
3. Do větší mísy dáme tvaroh, nastrouhaný ementál, vajíčko, žloutky a nasekané špenátové listy, po několika částech vmícháme mouku, aby vzniklo měkké a soudržné těsto
4. Plech poprášíme moukou, nebo vyložíme papírem na pečení, dvěma lžícemi vyrobíme noky a dáme je na plech, když máme hotovo, znovu noky poprášíme moukou a dáme je na 2 hodiny odpočívat do chladničky, kde se krásně zpevní
5. Mezitím si připravíme omáčku; rajčata nařízneme nahoře do křížku, naskládáme do hrnce a zalijeme vroucí vodou z konvice, necháme je 2 minuty spařit, vodu slijeme a rajčata oloupeme
6. V kastrolu rozehřejeme olej, opečeme na něm česnek a chilli dosklovata, přidáme rajčata, protlak, sůl a pepř, vaříme cca 15 minut za občasného míchání
7. Na závěr uvaříme noky; ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, opatrně do ní naházíme jednotlivé noky, počkáme až vyplavou a pak je ještě vaříme jednu minutu
8. Potom vodu opatrně slijeme a hned, ještě horké, podáváme přelité omáčkou a posypané čerstvou bazalkou.
Článek k receptu a další recepty paní Karolíny: Nový kulinářský pořad na TV Prima s názvem “Karolína, domácí kuchařka”.