REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špenátové noky s ementálem a omáčkou z čerstvých rajčat

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Noky z mouky, nastrouhaného tvrdého sýra, podušeného špenátu a dalších ingrediencí, uvařené ve vodě, servírované s rajčatovou omáčkou. Recept paní Karolíny Kamberské z pořadu “Karolína, domácí kuchařka” uvedeného na obrazovce TV Prima.


Ingredience:
Na noky:
230 gtučného tvarohu
150 glistového špenátu
70 gstrouhaného ementálu
70 ghrubé mouky
2 lžícesmetany ke šlehání
1 lžícemásla
2 ksvaječné žloutky
1 ksvejce
1 ksmalé cibule
muškátový oříšek
voda
pepř
sůl
Na omáčku:
1 kgvelkých zralých rajčat
3 lžíceolivového oleje
2 lžícerajčatového protlaku
4 ksstroužky česneku, na tenké plátky
dle chuti chilli paprička, na tenká kolečka
sůl
Ostatní:
čerstvá bazalka na posypání
mouka na poprášení noků, mouka na poprášení plechu nebo papír na pečení

Postup:

1. Pokrájenou cibulku opečeme na másle dosklovata
2. Přidáme celé listy špenátu (aby zbytečně nepouštěl šťávu), promícháme a dusíme cca 5 minut, osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ a vypneme plamen, necháme ještě chvilku stát, pak špenát na prkénku pokrájíme nožem
3. Do větší mísy dáme tvaroh, nastrouhaný ementál, vajíčko, žloutky a nasekané špenátové listy, po několika částech vmícháme mouku, aby vzniklo měkké a soudržné těsto
4. Plech poprášíme moukou, nebo vyložíme papírem na pečení, dvěma lžícemi vyrobíme noky a dáme je na plech, když máme hotovo, znovu noky poprášíme moukou a dáme je na 2 hodiny odpočívat do chladničky, kde se krásně zpevní
5. Mezitím si připravíme omáčku; rajčata nařízneme nahoře do křížku, naskládáme do hrnce a zalijeme vroucí vodou z konvice, necháme je 2 minuty spařit, vodu slijeme a rajčata oloupeme
6. V kastrolu rozehřejeme olej, opečeme na něm česnek a chilli dosklovata, přidáme rajčata, protlak, sůl a pepř, vaříme cca 15 minut za občasného míchání
7. Na závěr uvaříme noky; ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, opatrně do ní naházíme jednotlivé noky, počkáme až vyplavou a pak je ještě vaříme jednu minutu
8. Potom vodu opatrně slijeme a hned, ještě horké, podáváme přelité omáčkou a posypané čerstvou bazalkou.

Poznámka:

Článek k receptu a další recepty paní Karolíny: Nový kulinářský pořad na TV Prima s názvem “Karolína, domácí kuchařka”.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

BistRAWveg má ambici být zdravým „mekáčem“

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdravá, ale protože bude chutnat. Tak představuje koncept bister bistRAWveg Stanislav Petříček, zakladatel a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.

číst dále ...

Nejlepší hovězí steak? Ten vyzrálý

Abyste si na steaku opravdu pochutnali, nemusíte chodit do luxusní restaurace. Výtečný kus hovězího připravíte i v pohodlí domova. Klíčem není tajný recept, ale především výběr správného masa a jeho vlastnosti. Prozradíme vám, na co si dát pozor. Až budete příště zvát přátele na podvečerní grilovačku, nemáte se čeho obávat.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Grilování hovězího z bio farmy? Nejen původ, ale i chuť vás přesvědčí

S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy