REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špenátové noky s ementálem a omáčkou z čerstvých rajčat

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Noky z mouky, nastrouhaného tvrdého sýra, podušeného špenátu a dalších ingrediencí, uvařené ve vodě, servírované s rajčatovou omáčkou. Recept paní Karolíny Kamberské z pořadu “Karolína, domácí kuchařka” uvedeného na obrazovce TV Prima.


Ingredience:
Na noky:
230 gtučného tvarohu
150 glistového špenátu
70 gstrouhaného ementálu
70 ghrubé mouky
2 lžícesmetany ke šlehání
1 lžícemásla
2 ksvaječné žloutky
1 ksvejce
1 ksmalé cibule
muškátový oříšek
voda
pepř
sůl
Na omáčku:
1 kgvelkých zralých rajčat
3 lžíceolivového oleje
2 lžícerajčatového protlaku
4 ksstroužky česneku, na tenké plátky
dle chuti chilli paprička, na tenká kolečka
sůl
Ostatní:
čerstvá bazalka na posypání
mouka na poprášení noků, mouka na poprášení plechu nebo papír na pečení

Postup:

1. Pokrájenou cibulku opečeme na másle dosklovata
2. Přidáme celé listy špenátu (aby zbytečně nepouštěl šťávu), promícháme a dusíme cca 5 minut, osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ a vypneme plamen, necháme ještě chvilku stát, pak špenát na prkénku pokrájíme nožem
3. Do větší mísy dáme tvaroh, nastrouhaný ementál, vajíčko, žloutky a nasekané špenátové listy, po několika částech vmícháme mouku, aby vzniklo měkké a soudržné těsto
4. Plech poprášíme moukou, nebo vyložíme papírem na pečení, dvěma lžícemi vyrobíme noky a dáme je na plech, když máme hotovo, znovu noky poprášíme moukou a dáme je na 2 hodiny odpočívat do chladničky, kde se krásně zpevní
5. Mezitím si připravíme omáčku; rajčata nařízneme nahoře do křížku, naskládáme do hrnce a zalijeme vroucí vodou z konvice, necháme je 2 minuty spařit, vodu slijeme a rajčata oloupeme
6. V kastrolu rozehřejeme olej, opečeme na něm česnek a chilli dosklovata, přidáme rajčata, protlak, sůl a pepř, vaříme cca 15 minut za občasného míchání
7. Na závěr uvaříme noky; ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, opatrně do ní naházíme jednotlivé noky, počkáme až vyplavou a pak je ještě vaříme jednu minutu
8. Potom vodu opatrně slijeme a hned, ještě horké, podáváme přelité omáčkou a posypané čerstvou bazalkou.

Poznámka:

Článek k receptu a další recepty paní Karolíny: Nový kulinářský pořad na TV Prima s názvem “Karolína, domácí kuchařka”.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy