Uvařené těstoviny naplněné špenátem, přelité rajčatovou omáčkou a posypané mozzarellou, zapečené dozlatova.
Ingredience:
800 g | čerstvého špenátu |
400 g | sýra ricotty |
250 g | těstovin cannelloni |
150 g | sýra mozzarelly |
2 lžíce | olivového oleje |
2 ks | stroužků česneku |
2 ks | vajec |
1 ks | velké cibule |
špetka mletého muškátového oříšku | |
mletý pepř | |
bylinky na ozdobní | |
voda | |
sůl | |
Na rajčatovou omáčku: | |
500 g | nakrájených rajčat |
100 ml | vody |
2 lžíce | rajčatového protlaku |
1 lžíce | olivového oleje |
1 lžička | cukru |
2 ks | velkých cibulí |
2 ks | stroužků česneku |
špetka mletého pepře | |
špetka soli |
Postup:
1. Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě za občasného promíchání doměkka, scedíme je, necháme okapat a vychlanout
2. Oloupané prolisované stroužky česneku a oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli osmahneme dozlatova na rozehřátém oleji, přidáme špenát, pod pokličkou dusíme asi 5 minut, pak přebytečnou vodu slijeme, vmícháme ricottu, vejce, sůl, muškátový oříšek, mletý pepř, promícháme a dáme stranou
3. Na omáčku zpěníme oloupané nadrobno nakrájené cibule i česnek, přidáme na menší kousky nakrájená rajčata, rajčatový protlak, cukr, vodu, sůl, mletý pepř, přivedeme k varu, snížíme teplotu, vaříme asi 10 minut a nakonec rozmixujeme dohladka
4. Do pekáčku nalijeme třetinu rajčatové omáčky, naskládáme cannelloni naplněné špenátem, přelijeme zbylou omáčkou a povrch posypeme nastrouhanou mozzarellou
5. Dáme do vyhřáté trouby, pečeme při 180 °C dozlatova (asi 35 minut) a při podávání ozdobíme bylinkami.
Těstoviny cannelloni jsou silnější trubičky, které se plní a zapékají.