REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špenátová kaše

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základem tohoto receptu je špenát a máslo.


Ingredience:
Na dvě porce:
200 gšpenátu
50 gmléka
1/2 lžičkymásla
1/2 lžičkyhladké mouky

Postup:

1. Čerstvý špenát pečlivě přebereme, kořínky odstraníme a špenát vypereme v několika vodách, ale dlouho nemáčíme
2. Dáme jej do nádoby a dusíme doměkka ve vlastní šťávě bez vody (5-10 minut)
3. Prolisujeme sítem, zalijeme bílou, dobře provařenou omáčkou
4. Kaši připravujeme z čerstvého nebo častěji ze zmrazeného špenátu
5. Rozmrazený špenát vydusíme v malém množství vody s mlékem a vložíme do dobře provařené jíšky, ochutíme solí, cukrem, promícháme a již jen krátce povaříme.

Omáčka: 1. Opražíme do světležluta mouku, přidáme 1/
2 lžičky másla, promícháme
2. Za stálého míchání přidáme mléko, aby byla omáčka úplně hladká, a dobře ji povaříme
3. Omáčku se špenátem promícháme, mírně osolíme, přidáme cukr, zamícháme a přivedeme do varu
4. Odstavíme z plotny a přidáme ostatní máslo, opět promícháme
5. Jakmile omáčka přiměřeně vychladne, ihned ji podáváme.

Doporučení:

Podobně připravujeme i jiné zeleninové kaše. Později do nich můžeme přidat 50g sleziny nebo jater, z nichž nejdříve odstraníme blány i kanálky (zeleninovou kaši s játry zařazujeme jednou za 2 týdny). Utřeme je nožem, podusíme na 1/2 lžičce másla a prolisujeme nebo mixujeme spolu se zeleninou. Slezinu pečlivě naškrabeme nerezavějícím nožem a blány odstraníme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy