Slaný koláč z orestované cibule, slaniny, špekáčků, toastového chleba, mléka, vajec a bylinek.
Ingredience:
100 g | uzené slaniny |
5 ks | špekáčku |
5 ks | vajec |
2 ks | menší cibule |
2-3 dl | mléka |
1 lžíce | nasekané petrželky a pažitky |
1/2 balíčku | staršího tvrdšího toastového chleba nebo bílého pečiva |
špetka muškátového květu | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Slaninu nakrájenou na tenké nudličky dáme do studené pánve, rozehřejeme ji, přidáme oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
2. Pak přidáme oloupané, na kolečka nakrájené špekáčky, krátce prohřejeme, pánev stáhneme z tepla a směs trochu opepříme
3. Toastový chléb nebo pečivo nakrájíme na hrubé kusy a promícháme s připravenými špekáčky
4. Tuto směs rozložíme do dortové formy vyložené pečicím papírem, zalijeme mlékem rozmíchaným s vejci, na drobno nasekanými bylinkami, solí, mletým pepřem a muškátovým květem
5. Dáme do trouby a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C dozlatova
6. Podáváme se zeleninovým salátem teplý i studený.
Můžeme několik koleček špekáčku rozložit na povrch koláče před pečením, utvoří se hezká mozaika.