Máte rádi maso, ale občas potřebujete nějaké odlehčené bezmasé jídlo? Nebo jste zatvrzelými vegetariány? Právě pro vás máme speciální recept netradičních kombinací a chutí, které se ovšem vzájemně skvěle doplňují. Další „kuriozitou“ je příprava hlavní suroviny. Zelí se totiž nechá připálit, díky čemuž získá jedinečnou chuť. Zelnou pochoutku perfektně podtrhne lehce pikantní omáčka z moštu, cideru a másla. Nesmí chybět ani vlašské ořechy, a pokud máte rádi křen, přidejte ho také.
Ingredience:
Počet porcí: 3 porce | |
1 ks (cca 1,5 kg) | hlávka bílého zelí |
90 g | vlašských ořechů |
80 g | hráškových výhonků |
350 ml | jablečného moštu |
200 ml | jablečného cideru |
2 lžíce | másla |
olivový olej | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- V kastrůlku svaříme jablečný cider, na poloviční množství, aby se vypařil alkohol.
- Potom přidáme jablečný mošt a necháme 10 minut vařit.
- Kastrůlek odstavíme ze sporáku a vyšleháme s máslem.
- Zelí rozkrojíme na 6 kousků a opékáme na rozpálené pánvi s olivovým olejem a lžící másla, dokud se nám lehce nepřipálí z obou stran.
- Opečené zelí posolíme a přelijeme hotovou omáčkou.
- Na talíři zelí zastrouháme vlašskými ořechy, přidáme hráškové výhonky, a pokud máte rádi křen, všechno to nakonec křenem zastrouhejte.
Vypadá mošt zakaleně? Nemějte strach, nejedná se o závadu. Tuto vlastnost totiž mají ovocné šťávy nefiltrované. Díky specifickému výrobnímu procesu často obsahují zákal, příp. i sediment.
Recept k článku: Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!
Poznámka:Zdroj: akademiekvality.cz