REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špagety carbonara s tuňákem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasické špagety carbonara jsou připraveny s pancettou či guanciale a omáčkou ze žloutků a parmazánu. Tento základ lze ale různě obměňovat. Místo klasiky zkuste tentokrát použít kvalitního tuňáka z konzervy, budete překvapeni, jak moc vám budou špagety chutnat i v této podobě.


Ingredience:
Suroviny na 4 porce:
500 gšpaget
3 x 80 gtuňáka Rio Mare v olivovém oleji
60 gtvrdého sýra Pecorino romano
3 ksvajíčka
2 clolivového oleje
pepř celý
sůl

Postup:
  1. Ve velkém hrnci si uvaříme slanou vodu, v okamžiku bodu varu přidáme špagety a při občasném zamíchání vaříme cca 10 minut.
  2. Mezitím si rozehřejeme suchou pánvičku na střední teplotu,  na prkýnku plochou stranou nože rozdrtíme cca 15 kuliček černého pepře a přidáme do horké pánvičky. V okamžiku, kdy se pepř otevře, což znamená, že bude intenzivně cítit, přidáme tuňáka a jednu naběračku slané vody z hrnce se špagetami. Ztlumíme a necháme prohřívat.
  3. Oddělíme si žloutek od bílku a žloutek v malé misce rozšleháme vidličkou. Pecorino romano najemno nastrouháme.
  4. Servírování: Jakmile je hotová pasta, scedíme a snažíme se ušetřit alespoň 1,5 naběračky vody. Je snazší odlít si potřebnou vodu předem do misky. Rozpálíme pánvičku s tuňákem a redukujeme vodu. Přidáme pastu, je důležité důkladně míchat, přidáme půlku nastrouhaného Pecorina a půl naběračky vody, abychom vytvořili emulzi mezi olejem a vodou. Chce to trpělivost, ale v okamžiku, kdy se tuk ze sýru spojí s olejem, začne vznikat jemná sametová konzistence. Teď je potřeba emulzi ochutnat a případně dochutit.
  5. Vypínáme hořák, přidáváme vyšlehaný žloutek a zašleháme spolu se zbytkem nastrouhaného Pecorina do krémové konzistence.
Doporučení:

Pokud si troufneme, můžeme strouhat žloutek během servírován přímo na pastu. Nejen, že to báječně vypadá, ale ještě lépe chutná. Jak na to? Oddělíme si 3 žloutky od bílku, smícháme 300 g cukru a 300 g soli, nasypeme cca půlku směsi cukru se solí do misky, opatrně vložíme žloutky a kompletně je zasypeme zbytkem směsi. Dáme na tmavé a suché místo dehydrovat alespoň na 4 dny. Jakmile budou nádherně oranžové a pevné, omyjeme pod vodou cukr se solí a můžeme strouhat přímo na pastu. Buon Appetito.

Poznámka:

Zdroj: www.riomare.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy