REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smetanový dort s malinami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečený korpus potřený smetanovou náplní s kousky malin, povrch ozdobený malinami a dortovým želé.


Ingredience:
Rozpis na 12 dílů:
180 ghladké mouky
120 gmásla
60 gmoučkového cukru
1 lžícestrouhané citronové kůry
1 ksvejce
moučkový cukr na formu
olej na formu
Na náplň:
400 gmalin
150 gmoučkového cukru
400 mlzakysané smetany
250 mlsmetany ke šlehání
1 lžícecitronové šťávy
8 ksplátků želatiny
1 kssáčku dortového želé

Postup:

1. Hladkou mouku prosijeme s moučkovým cukrem na vál, přidáme změklé, na kousky nakrájené máslo, citronovou kůru, rozklepnuté vejce a ze směsi vypracujeme hladké těsto, které dáme na 30 minut odležet do ledničky, pak těsto rozválíme na kulatý plát o průměru 24 cm a vyložíme jím dno dortové formy
2. Těsto dobře propícháme vidličkou, pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 25 minut, ve formě necháme vychladnout, pak vyndáme, formu umyjeme, osušíme, pak ji vymažeme olejem, vysypeme moučkovým cukrem a korpus vložíme zpět
3. Připravíme si náplň tak, že smetanu vyšleháme, spojíme se zakysanou smetanou, přimícháme citronovou šťávu a moučkový cukr 4. Želatinu zalijeme asi 100 ml studené vody, necháme zhruba 8 – 10 minut bobtnat, pak ji zahřejeme a ještě horkou vmícháme do připravené náplně
5. Dvě třetiny očištěných malin opatrně zamícháme do náplně, nalijeme ji na korpus a celý dort dáme do lednice ztuhnout
6. Pak na jeho povrch poklademe zbylé maliny a ty ještě lehce potřeme připraveným dortovým želé.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy