REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smetanový dort s malinami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečený korpus potřený smetanovou náplní s kousky malin, povrch ozdobený malinami a dortovým želé.


Ingredience:
Rozpis na 12 dílů:
180 ghladké mouky
120 gmásla
60 gmoučkového cukru
1 lžícestrouhané citronové kůry
1 ksvejce
moučkový cukr na formu
olej na formu
Na náplň:
400 gmalin
150 gmoučkového cukru
400 mlzakysané smetany
250 mlsmetany ke šlehání
1 lžícecitronové šťávy
8 ksplátků želatiny
1 kssáčku dortového želé

Postup:

1. Hladkou mouku prosijeme s moučkovým cukrem na vál, přidáme změklé, na kousky nakrájené máslo, citronovou kůru, rozklepnuté vejce a ze směsi vypracujeme hladké těsto, které dáme na 30 minut odležet do ledničky, pak těsto rozválíme na kulatý plát o průměru 24 cm a vyložíme jím dno dortové formy
2. Těsto dobře propícháme vidličkou, pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 25 minut, ve formě necháme vychladnout, pak vyndáme, formu umyjeme, osušíme, pak ji vymažeme olejem, vysypeme moučkovým cukrem a korpus vložíme zpět
3. Připravíme si náplň tak, že smetanu vyšleháme, spojíme se zakysanou smetanou, přimícháme citronovou šťávu a moučkový cukr 4. Želatinu zalijeme asi 100 ml studené vody, necháme zhruba 8 – 10 minut bobtnat, pak ji zahřejeme a ještě horkou vmícháme do připravené náplně
5. Dvě třetiny očištěných malin opatrně zamícháme do náplně, nalijeme ji na korpus a celý dort dáme do lednice ztuhnout
6. Pak na jeho povrch poklademe zbylé maliny a ty ještě lehce potřeme připraveným dortovým želé.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy