REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smetanový dort s malinami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečený korpus potřený smetanovou náplní s kousky malin, povrch ozdobený malinami a dortovým želé.


Ingredience:
Rozpis na 12 dílů:
180 ghladké mouky
120 gmásla
60 gmoučkového cukru
1 lžícestrouhané citronové kůry
1 ksvejce
moučkový cukr na formu
olej na formu
Na náplň:
400 gmalin
150 gmoučkového cukru
400 mlzakysané smetany
250 mlsmetany ke šlehání
1 lžícecitronové šťávy
8 ksplátků želatiny
1 kssáčku dortového želé

Postup:

1. Hladkou mouku prosijeme s moučkovým cukrem na vál, přidáme změklé, na kousky nakrájené máslo, citronovou kůru, rozklepnuté vejce a ze směsi vypracujeme hladké těsto, které dáme na 30 minut odležet do ledničky, pak těsto rozválíme na kulatý plát o průměru 24 cm a vyložíme jím dno dortové formy
2. Těsto dobře propícháme vidličkou, pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 25 minut, ve formě necháme vychladnout, pak vyndáme, formu umyjeme, osušíme, pak ji vymažeme olejem, vysypeme moučkovým cukrem a korpus vložíme zpět
3. Připravíme si náplň tak, že smetanu vyšleháme, spojíme se zakysanou smetanou, přimícháme citronovou šťávu a moučkový cukr 4. Želatinu zalijeme asi 100 ml studené vody, necháme zhruba 8 – 10 minut bobtnat, pak ji zahřejeme a ještě horkou vmícháme do připravené náplně
5. Dvě třetiny očištěných malin opatrně zamícháme do náplně, nalijeme ji na korpus a celý dort dáme do lednice ztuhnout
6. Pak na jeho povrch poklademe zbylé maliny a ty ještě lehce potřeme připraveným dortovým želé.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy