Ve formě na (biskupský) chlebíček vyskládané vrstvy smetanového krému, dezertním vínem politými piškoty a jahodami, dezert dobře vychlazený v lednici, nakonec ozdobený kelímkem smetany vyšlehaným do tuha a jahodami.
Ingredience:
500 g | mascarpone |
cca 500 g | jahod (nebo jakéhokoliv jiného ovoce) |
2 x 200 ml | smetany na šlehání 31 % |
200 ml | dezertního vína |
2 lžíce | třtinového cukru |
cukrářské piškoty | |
Ostatní: | |
vhodná forma, například na biskupský chlebíček, potravinářská fólie |
Postup:
1. Mascarpone ušleháme s jedním kelímkem smetany a třtinovým cukrem do nadýchaného krému
2. Chlebíčkovou formu (například forma na biskupský chlebíček) vyložíme fólií a na dno dáme nízkou vrstvu krému, vyložíme piškoty, polijeme dezertním vínem, pomalu, aby stihlo vsáknout, zasypeme na plátky krájenými jahodami, vrstvy opakujeme do spotřebování materiálu, horní vrstva by měla být piškotová (nezapomeneme si odložit jahody na ozdobu!)
3. Přetáhneme fólií, zatížíme a necháme v lednici vychladit a uležet, nejlépe přes noc
4. Vyklopíme, ozdobíme druhým kelímkem smetany vyšlehaným do tuha a jahodami.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková