REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slavnostní studená okurková polévka s limetkovým olejem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vychlazená okurková polévka s chutí limetky, kopru a smetany. Netradiční a velmi chutné osvěžení nejen na plánované grilovačky.


Ingredience:
2 kssalátové okurky
1 kslimetky
400 mlmléka (lepší je plnotučné)
250 mlsmetany ke šlehání
100 mlolivového oleje
2 lžícekopru
bílý pepř
sůl
Na závěrečnou dekoraci
1 ksokurky
listy salátu (nejlépe směs: polníček, rukola, lollo biondo, lollo rosso)
čerstvý kopr

Postup:

1. Limetku řádně omyjeme a ostrouháme z ní kůru, kterou smícháme s olivovým olejem
2. Dvě okurky oloupeme a rozmixujeme spolu se smetanou, pak přilijeme mléko
3. Přidáme jemně nasekaný kopr, podle chuti limetkovou šťávu, pepř a sůl
4. Polévku uložíme do chladna alespoň na dvě hodiny
5. Okurku, která nám zbyla k dekoraci, oloupeme a nakrájíme na špalíky vysoké asi 4 cm
6. Částečně z nich vykrojíme semínka, aby nám vznikl „kalíšek“
7. Ten pak naplníme menšími opranými listy salátu a snítkou kopru, můžeme doplnit měsíčkem limety nebo citronu
8. Na pěkný hluboký talíř nalijeme polévku a doprostřed postavíme okurkový kalíšek
9. Polévku zakápneme ochuceným olejem a podáváme samotnou nebo s tmavým pečivem.

Poznámka:

Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy